ads

Saturday, January 01, 2011

~kOnsErT nErvOus mAsaLaH bErgAnda 2o1o....pEnuTup yG mAnisss.....

eRmmm..dari suara takder, sampai dah hampir pulih posting tentang konsert ni tak sempat2 aku nak kluarkan...aduyai..nasib kau la blog dapat pemilik pemalas camnih...berbalik kpd konsert nih..sebenarnya tiada kepastian akan kehadiran aku kat konsert nih..tapi last minit berjaya gak mencuri masa n wang ringgit utk sama2 menjadi sebahagian dari kenangan terindah yg wujud dari 2 band otai nih....

mAlas nak citer panjang2...susuri jer lah....

keadaan awal dipintu masuk sunway lagoon...sambil dengar celoteh ismahalil pasal tawaran harga tiket murah utk pelanggan DG..n rasa hangit sebab kena beratur panjang camnih..walhal tiket DG boleh masuk awal ikut shortcut...padam..
dari cerah...sampai dah gelap....bila nak masuk ni bang?????..
der..apercer??? bila kita nak masuk nih????
rehatkan lutut jap..punya lah jauh nak masuk area surf beach tuh...bukan per..kang kena berdiri lebih dari 3 jam..so amik kesempatan ler...
 keadaan awal di area DG zone....hampass..dah penuh rupanya...kat mana nak port nih????

rileksss....awal lagi..kita snap barang sekeping tiga...baru cari port terbaek...n enjoyy.....

tepat jam 8.45 malam....ismahalil n faizal ismail selaku mc memulakan acara.....
pentas dipanaskan dengan petikan gitar secara akustic dr saudara Sham n Hillary..kalau nak tahu, sham adalah guitarist pertama Wings utk album belenggu irama...please refer to cover album tuh..tapi atas nih adalah wajah terbaru beliau...biar rambut pendek..skill solo..mak datuk tak der beza bai....

diorang panaskan pentas bersama Azlan (azlan n Typewriter aka ex-MUH) dengan 2 lagu, Fantasia BUlan Madu n Intanku kesepian...pergh...menusuk jiwa gak vocal si Azlan nih...

tepat jam 9.05 malam.......headbanging n jumping around time.......

 pentas dimulakan dan dipanaskan dengan drum solo gabungan black n yazid diikuti ahli2 Search n WIngs mengalunkan instrumental lagu dari IRON MAIDEN kalau tak silap aku ler...tajuk lagu tuh aku tak pasti...tapi memang dari iron maiden ler...

habis intro jek...sesuatu yg aku tak expect..budget lagu Gemuruh rupanya...Wings amik alih utk follow Amy mengalunkan Balada Pemuzik Jalanan..then Search amik alih utk follow Awie utk lagu Opera Hidup...serius..abis 2 lagu nih aku dah semput...sebab melompat2 sambil menyanyi...sebelum tuh berjaya menyusup masuk ke DG zone yg dikawal rapi..tapi ntah camner kitorang bleh terlepas plak...aku pun tak sedar...tetiba member2 tarik tangan n tahu2 dah masuk dalam..huhu

 Wings amik alih pentas utk mengalunkan rangkaian lagu2 pantas yg takder dalam konsert 1st di Mount Kiara...dimulakan dengan Inspirasi taming sari, Romania (teori domino), Jerangkung Dalam Almari, Orang Kita, Bujang Senang, HUkum Karma, ...tapi ok lerh..nak buat camner kan.band otai camnih, apaadahalll...lagu melambak2...tak perlu nak harap pada lagu yg sama jek...rock n roll tetap jalan....
 selesai Wings memenatkan kitorang utk headbanging n jumping2...giliran Search dengan rangkaian lagu2 Paranoid, Gothic Malam Edan, Pelesit Kota, Cakap Memang Mudah n Pawana..
then ada segmen mini orchestra..adalah lebih kurang 9 - 10 pieces kut..aku pun tak pasti,.kira satu kelainan ler berbanding konsert2 DT sebelum nih...Wings dengan lagu Sejati n Search dengan lagu Mentari Merah DiUfuk Timur...utk lagu Mentari merah diufuk timur..aku boleh cakap.Amy tak mampu lagi utk menyanyi mengikut note asal lagu nih..aku tak salahkan Amy..tapi still tabik lagi sebab pitch2 lagu nih boleh dicapai lagi oleh Amy walaupun dah berusia 52 tahun n nampak la betapa seksa nak nak habiskan lagu nih...pada gua..takderhal lah...bukan pitching yg kitorang nak kritik pun..yg penting TERBAEKKKK.....
 ni segmen utk SYOKSENDIRI antara JOE n KID...tak banyak nak kata...semua sedia maklum kemampuan 2 guitarist yg pada aku antara yg terbaek di Malaysia n still takder guitarist muda yg setandig dengan diorang nih....
 drummer dah selit kat atas...guitarist pun dah cerita...tinggal 2 bassist terbaek ni jek...hehehe...Nasir n Eddie...ini antara aksi yg aku sempat rakam..diorang ni tak perlu aksi2 solo atau aksi luar biasa pun..berdiri jek dah boleh ganaskan pentas dengan groove dari bass diorang...

then..segmen duet dengan orchestra plak...segmen ni dimulakan dengan lagu Gemuruh yg pada aku..ingat dah tak nak main dah lagu wajib nih...hehehe...dah namanya Double Trouble...apalah yg ada pada DT kalau lagu ni tak mainkan...yer lah..ingatkan diawal2 persembahan,..rupanya kat tongah2 plak...then rangkaian lagu2 balada terbaek diorang...Rozana..Semalam yg Hangat..Gadisku...Taman rashidah utama...meniti titian usang n misteri mimpi syakila..masa nih dah tak larat nak nyanyi dah..dah habis sore...

pentas ditutup dengan lagu R N R Lu punya suka n Pasti...
standing ovation utk incredible band nih....memang la standing ovation, dah memang kitorang berdiri dari mula...

haha...TERBAEKKKK.....memang superb n puas hati...kitorang bagi 4 bintang utk konsert nihhh...kenapa 4 bintang?????

ada beberapa kelemahan yg sedikit mencacatkan perjalanan konsert nih..tapi aku boleh maafkan lah...cuma bagi orang yg jarang2 layan konsert..atau sebab terpaksa pergi temankan member..atau terasa beban dengan tiket rm70 tuh, mungkin akan kata konsert nih tak berapa umphhh.....

antara kelemahan yg aku nampak........

tentang layanan tiket..kitorang pun tak perasan ada kelebihan membeli tiket sbg pelanggan DG...bukan lah kedekut...kitorang jenis tak kesah pasal duit asalkan kepuasan tu terjamin...tak ralat sangat lah..cuma yg best DG zone nih berada betul2 kat depan pentas...(tapi sempat gak ler menyusup masuk....huhuhu...)

sound system...bende nih memang agak subjective sebab pendengaran setiap orang berbeza...pada aku, sound system kali ni lebih baik dr yg di mount kiara tempoh hari..cuma mungkin sebab terlalu menekan pada sound guitar, maka bunyi bass n drum sedikit tenggelam..bende ni jugak sedikit memBINGITkan gegendang telinga mereka2 yg berada didepan pentas cam aku...utk mereka yg dibelakang aku tak pasti la plak.....

pemilihan lagu..especially pada kumpulan Search...tetap pada lagu2 yg pernah dibawa dikonsert DT sebelum2 nih...bukan la tak best n tak layan..tapi akan lebih happening kalau diorag bleh tukar lagu Paranoid n Gothic Malam Edan kepada lagu2 seperti Langit dan BUmi n Diari Habil Qabil...tapi nak lagi best kalau diorang belanja lagu2 nih lah kan....tu pun pendapatan peribadi aku jek....pada aku apa lagu yg diorag bawak still terbaaekkkk n bleh layan.....
sedikit terkejut sebab utk DT..hanya ada 2 lagu jek dari album DT yg diorang perform malam tuh...tiada lagu gema diinderaloka..malam gelisah...mabuk tujuh lautan...n lelain ler...tapi ok lah...sebab cam aku cakap diorang nih banyak lagu yg hit...tak perlu bergantung pada satu2 lagu jek kan....

penutup yg agak mengejut..sbb sebelum diorang mengalunkan lagu RNR lu punya suka n Pasti..persembahan terhenti utk kira2 3-5 minit...budget akan wujud segment kedua dengan sekurang2nya 6 7 lagu...tapi tak...yg ada 2 lagu penutup jek...mungkin terjadi sebab permit utk surf beach hanya sampai kul 12 malam...sayang sangat sebab kalau boleh belanja lebih sket mungkin konsert nih akan jadi konsert yg akan dikenang utk tempoh yg panjang.....

satu lagi...ada perkara annoying yg berlaku......tak perlu nak ulas kut..cukup la aku n awen jerk yg rasa,...hahaha

itu jer kut....lain2 aku dah tak hingat....hahaha
apa2 hal..Wings n Search..lu orang memang legend n terbaekkkk.....kitorang tak tahu lah..ada tak lagi band2 yg akan jadi cam lu orang yg mampu menarik minat peminat2 muda cam kitorang nih pada masa akan datang....
selain persembahan yg mantap....yg paling memorable bg aku n kawan2 adalah respon peminat pada malam tuh....berbanding di mount kiara penonton sekeliling kitorang sedikit sejuk...sebab hanya pegang phone n kamera rakam utk upload kat youtube n nyanyi pelan2...

berbanding kalinih yg lebih happening n pening serta gempak sebab sama2 jumping2..headbanging2..jerit ramai2 tu dah tak kira orang2 sebelah menyebelah....batai jerit sama2...pada aku crowd masa nih lah yg membuatkan aku rasa aku berada di dalam konsert rock berbanding sebelum nih...hahaha....

n nak lagi menarik..geng2 'malaikat maut'...sila refer filem rock arahan mamat khalid...korang peratikan dressing mamat kat atas tuh...diorang ni pada aku memang peminat rock kapak setia..sebab dressing diorang nih hanya wujud sekitar zaman 80an jek...dengan baju ketat n sleaveless lourdness...sluar ketat corak harimau bintang...kasut putih..n gaya yg sebijik mat2 rock zaman tuh...memang terbaek...rasa cam diorang nih datang dari zaman tuh ikut mesin masa jek...TABIK SPRINGGGG....dari aku n kawan2.....
nak jadi lagi best...dioran gni memang happening sebab bila panggil nak amik gambar tanpa banyak soal...selit bai...terasa cxam aku wujud zaman 80an dulu....cayalah...lu orang memang rock....

hah...satu lagi yg tak best nak aku selit kat sinih....korang tengok kat bawah nih....
kitorang kehausan n kedahagaan sebab dah penat jerit2 sepanjang konsert....n nampak kelibat mat2 bangla nih jual air...n..apa yg hangit sangat tuh????
harga air nih RM5...bukan air ni jek..air mineral pun rm5..senang citer..diorang jual ikut kedai rm5 lah...semua 5hinggitt,...giler ke hapa.....
aksi 2 WAN....yg menunjukkan reaksi HAPPY sangat......aku tak sempat nak masuk...segan tak mampu nak lompat tinggi cam diorang....hadoyai...

video
aku tinggalkandengan sedikit cebisan yg sempat aku rakam masa persembahan malam tuh.....(utk nhana..saksikan lah aksi suami anda...mimi pun tak caya awen camnih kat konsert...hahahahaha....)
utk wan plak...kantoi bro...salah lirik daaa...kater dah study kaw2 utk konsert nih.....

jumpa lagi kat DT yg aku sendiri tak pasti...ada lagi ker lepas nih....nyosal wei saper yg tak follow malam tuh....



nota hidung kembang aku: kena kumpul duit utk layan Wings di IB tahun nih....hehehehe

7 comments:

nhana said...

hahahahahahahaahahahaha.... jgn kata mimi... aku pun tergelak terbahak-bahak smpi nk semput.... tu laa aku nk ikut x nk bwk.... kalau bwk aku lagi tinggi aku melompat... huahuahuahua....ape pun I LOIKEEEE!!!! .... sekali2 idup mesti enjoyzzzz.....
p/s utk suami tercinta.... 'sy heppy kalau tgk awk heppy...'

PutRaMetaL said...

nhana tak boleh....nanti awen control ayu jek.....tak rock la kalau control ayu..

nhana said...

hahahaha.... x de maknenyerrr nk control ayu... kalau kt umah lg lebih dari tu pun dia wat....terkejut gak dulu mase mula2..... tp tu aaaa.... ni mmg tul2 heppy niee.... heppi sbb mase tu bini x de kot... hahahahaha....

cempeDak_wanGi said...

hahaha...
terima kaseh kpd sang isteri kerna membuat kezutan di minit2 terakhir utk aku turut serta dlm memori indah penutup utk tahun 2010 ini. tp aku musykil sampai ke saat ini bagai ade yg korang berdua rahsiakan dr pengetahuan kepala otak aku.
nota kaki kanan dan kiri:
der... lu bole lompat der cam wa ngan abg long buat. bkn ke lu killer mase main takraw dulu.

PutRaMetaL said...

Nhana : tapi mingkin jugak la...sebab awen ada citer dier bujang 3 hari masatuh..hahaha...

C_W: rahsia aperkejadahnyer ni wei...takder rahsia2 nyer...
der..itu killer citer 10 tahun lepas..kalau dulu lepas paras net tapi ni dah 10 tahun paras net bawah lepas pun sebab dah paras punggung aku...huwaaaa....

daiwa said...

dari cerah...sampai dah gelap....bila nak masuk ni bang?????..

::sedih aku baca ayat ni bang..::

PutRaMetaL said...

Daiwa....hahaha..mana tak sedihnyaa...semangat dah tinggi...hati dah bergelora.. bleh plak kena buat pemeriksaan rapi...