ads

Tuesday, December 29, 2009

b0nuS....aPa aDa daLam fiKirAnkU?????

bonus!!!...sesuatu yg menggembirakan dan dinantikan oleh setiap pekerja kat dunia ni kan..saper yg taknak dapat duit.lagi2 dah berpenat lelah sepanjang tahun, masa ni lah kita nak tau appreciation dari company atas segala effort kita...

Tahun lepas, bos aku pernah kluarkan statement kalau company berjaya achieve target untuk tahun tu, dia akan bagi bonus 12bulan gaji..(sesuatu yg agak sukar untuk kami perolehi tapi tak mustahil...) dan dia ada minta kitorang untuk senaraikan satu bende yg kita nak buat dengan bonus12bulan gaji tue...pergh..gaya macam boleh dapat jek..masa tu aku just letak untuk renovate rumah aku...(ala2 inggeris katernyer, bila bos aku minta drawing untuk renovate tue, terkulat2 nak jawab...hehehe..sebenarnya aku tak tau pun aper aku nak beli masa tue...kawan2 ada yg nak jadikan downpayment keta ler, ader yg melancong n melencong skali...macam2 ler...(tapi akhirnya kitornag gagal gak nak dapat bonus banyak tue...

So...on the way balik dari kuantan tadi, aku terfikir..kalau ler tahun ni dapat bonus 12 bulan gaji(walaupun tahu memang takkan dapatnyer..tapi sebab nak isi masa lapang sepanjang perjalanan..so fikir +ve jer ler...hehehe..macam harram sungguh..)....apa yg aku fikirkan???hahaha

dah lama impian ni aku simpan..since aku sekolah rendah lagi bila time ada sesi ambil gambar kelas..so aku admire giler ngan kamera yg dipakai..stailo gilos babas..so aku dah set aku nak beli DSLR camera..ada beberapa option sebenarnyer...antara model Nikon D3000 atau D5000 atau Canon EOS 7D..
Setelah beberapa minggu aku membuat kajian keatas option diatas, aku still mempertimbangkan yg mana satu aku pilih...banyak pro n cons nyer pun..

D3000...pengganti kepada model D300..segala nyer terbaik untuk new beginner DSLR camera la..cuma kelemahan dier..takder rakaman video...(takkan nak angkat sony handycam plak..aduyai...)







D5000..jelmaan D90..kualiti up sket dari D3000 cuma untuk beginner cam aku tak sesuai, sebab model ni berada di Liga yg lain seperti yg kawan aku cakap ler...ada rakaman video cuma tak panjang jek..(satu masalah gak..takkan aku nak angkat sony handycam plak..---statement cam nak aku masukkan dalam list pembelian jek...)






Canon EOS 7D..different brand and model..kualitas terbaik dari segi pixelnyer...rakaman video better than D5000 kat atas..cuma yg tak bleh compete..rege dier....gilosss mahal...(tapi kalau pakai ni..rasa cam Ken Watanabe plak....hehehe)





hehehe..giloss babass aku nye impian..tapi aku akan cuba dapatkan gak..tak kira ler tahun ni atau tahun depan...korang doakan ler impian aku ni tercapai...hukhukhuk...

Dalam list aku juga..bukan camera jer keinginan aku..aku nak angkat skali Blackberry Storm 2..kenapa storm 2????

Storm2..upgrade dari storm1..banyak dah peningkatan kualitas menatang ni compare dengan 1st model...hampir menyamai Apple Iphone ler..cuma aku bleh kater..Iphone still terbaik untuk touchscreen handphone..(tu semua atas kajian aku ler..tak tau ler korang nyer kajian...tak caya bleh try...)..kenapa aku tak angkat jer iphone..(hehehe..segan nak cakap...dah isteri aku pakai iphone,,takkan aku pun nak pakai bende yg sama lak kan...)

ntah ler..kat atas ni cuma impian waktu ni jek..aku tak pasti ler esok lusa, maner tau bertukar ler plak...tapi aper pun aku akan cuba dapatkan...CUMA...










hukhukhuk...aku dah check gaji aku tadi...hukhuk..takder bonus ler....hukhukhuk....

Saturday, December 26, 2009

~kEmbAra kErja gUa - jUsCo cHaOs-jOhoR~

erm...dah 2 minggu service team office aku sibuk dengan kerja2 emergency ni..semua ni bermula bila Aeon Jusco Melaka meletup akibat dari kebocoran gas..penat memang penat..tapi nak buat camner, kuli cam aku, kena gak ler buat... kenapa office aku terlibat ngan semua ni..jangan salah sangka, projek kat melaka tu takder kena mengena langsung dengan team kitorang..

cuma..ada 3 jusco sahaja di Malaysia ni yg tidak menggunakan khidmat gas detection system company aku iaitu, Jusco Bkt tinggi, Jusco Bukit Indah dan yg terbaharu Jusco Melaka 2...selain tu kesemua jusco yg ada di Malaysia ini baik edisi sentral, selatan n utara kesemuanya mengguna system kitorang..kena yg tiga ni tak gunakan system kitorang..tu kena refer kepada main contractor untuk setiap bangunan..keputusan diorang samaada nak guna sub contractor yg mana..so malas nak citer panjang pasal semua tue...

so start dari hari kejadian di Melaka, hampir kesemua jusco diMalaysia ni minta team kitorang datang untuk buat inspection dan juga service serta calibration untuk setiap gas detection system yg ada..gilos babas...ini ler satu masalahnyer bila dah jadi sesuatu yg buruk baru nak buat tindakan yg sewajarnya..tapi nak buat camner kan..dah nama nyer pun business..mesti ler fikirkan keuntungan dulu baru pikir pasal hal2 lain...

tinggalkan masalah tu kat diorang, setakat harini, team kitorang dah berjaya cover kesemua jusco dimalaysia cuma tinggal belah utara jer yg tak sempat pergi lagi...bukan tu aku nak kongsikan tapi just nak bercerita pasal jadual kau minggu ni...hari rabu dan khamis lepas aku ditugaskan ke Johor untuk setelkan Jusco taman Universiti n permas jaya...target ingat 3 hari baru setel..tapi paksakan juga diri n technician aku untuk setelkan dalm tempoh 2 hari..hehehe malas nak buat kerja time cuti ler...biler nyer aku nak claim..bukan kitorang ader OT pun..just claim replacement leave..cuti yg ada tu pun tak habis pakai..takkan nak buat amal jariah jerk...parah beb...
sekadar merenung nasib diri...sebelum kuar berjuang...hukhuk...

Satu yg aku suka kerja luar selangor ni sebab suka cari tempat makan yg menarik...so tak terlepas di JB gak...malam 1st kitorang melantak baby crab..bleh tahan ler rasanyer macam makan kacang pun ader gak...camner aku bleh tahan pun aku tak pasti sebab ketam pun aku tak makan...

so malam kedua kitorang bantai melantak seafood kat area Stulang laut..sambil menikmati penorama laut..sambil tu ler mengabihkan apa yg patut kat atas meja...bleh tahan ler..so kalau korang gi Jb jangan lupa try ler kat area sini..banyak kedai2 yg ada..harga seperti biasa dan rasa pun terbaik gak..
hidangan aku malam tue..gambar ini diambil sebelum kitorang menyentuhnya...

gambar ni diambil setelah 30minit berlalu....
amacam..ada gaya cannibal tak kitorang...hahaha

Monday, December 21, 2009

cAn'T wAiT fOr tHis m0viE.....

just want to share with u guys about latest movie IRONMAN 2...rasa cam lama sangat bulan 5 tahun depan nak tunggu film ni...ikut pada trailer memang terbaik dan berpasir ler... so..tungguuuuuuuuuu....

Tuesday, December 15, 2009

~sEpaK taKrAw..daLam kEgeLapaN..~

erm..Tahniah dari aku untuk team bola sepak Malaysia yg berjaya layak ke pentas final setelah kali terakhir pada tahun 2001 (sedih aku mengenangkan masa tue...) dengan harapan kemarau emas bola sepak sukan sea selama 20 tahun akan tamat khamis ni...lama sangat dah tunggu...

bukan pasal bola sepak aku nak cerita..tu just mukadimah jek..tapi fokus aku pada sukan yg aku paling suka..sukan yg aku paling sayang..dan sukan yg paling aku cintai..SEPAK TAKRAW...aku rasa sangat2 kecewa dengan pencapaian skuad sepak takraw Malaysia sekarang ni, dan aku tak tau kat arah mana nak jari aku nak tuding tentang kemelesetan sukan ni kerna setiap kali aku tuding satu jari, 4 jari akan tunjuk kat aku balik...

kemana arah tuju sepak takraw kita ni...aku sayang sangat sukan ni..masa aku aktif dulu, (dulu tu bila..hahahah zaman aku kurus laa...zaman sekolah...), kalau cikgu bagi pilihan, sukan mana aku pilih, aku akan pilih sepak takraw..kenapa??? pada aku inilah sukan sejati anak melayu..inilah juga sukan kebanggaan kita..tapi sekarang, aku tak rasa anak muda zaman skang akan bangga bila kita cakap Sepak Takraw ni adalah cetusan idea anak Melayu diperkembangkan ke seluruh rantau..maybe kalau tanye diorang, diorang akan highlight, ni sukan negara Thailand ler....(padahal..kita dulu la yg ajar diorang sukan ni..kemudian gabungkan antara thailand n Malaysia, jadilah sepak takraw...nak tau detail sejarah sila rujuk tempat yg sepatutnya...)
pemain2 takraw negara kita ni lemah ker...atau negara2 lain dah makin meningkat???? ntah ler...kalau dulu, hanya ada thailand dan malaysia jer yg akan berentap di Final..tak kira lah acara berpasukan atau antara regu..tapi skang ni..thailand seperti biasa tiada masalah untuk layak ke final..even diorang letakkan pemain2 simpanan jerk untuk lawan kita..(aku rujuk pada edisi sukan sea...)..sedangkan kita..yg terbaru dimalukan oleh LAOS..siapa Laos weiii??? dulu dulu diorang ni hanya layak lawan pemain2 kelab jer wei..skang..dengan selamba diorang kitai pemain kita..sebelum tu pada kejohanan2 lain..Malaysia dimalukan KOREA SELATAN dan Indonesia serta Singapore..Myanmar tak yah cakap lah..dah boleh diketogorikan pasukan kedua asia tenggara...mana kedudukan Malaysia..(susah aku nak jawab...)
harapan dan cadangan aku lah..untuk majukan balik sepak takraw kat malaysia ni..jangan la malu untuk kita menuntut dengan Thailand...walaupun ini melibatkan maruah..tapi kalau kita tunduk seketika kepada Thailand untuk kembalikan maruah kita..aku tak rasa salah...

atau..kita hantar regu2 terbaik kita untuk join liga2 sepak takraw di Thailand sana..supaya pemain2 ini mantap dari segi fizikal dan terdedah dengan permainan peringkat tertinggi..jangan la asyik berlatih antara sendiri dan hantar kejohanan2 kecil di Thailand sebagai pendedahan..padahal kejohanan2 tu bukan lah disertai oleh pemain2 utama thailand..

atau... aktifkan kembali sukan ni diperingkat akar umbi..aku rasa ramai anak2 remaja kat kg2 tu haa yg berbakat dalam sukan ni..cuma diorang tak nampak sinar harapan dalam sukan ni..amik contoh pemain2 utama kebangsaan sebelum ni yg tarik diri untuk fokus pada kerjaya diorang..sepatutnya orang2 yg berkedudukan diatas sana fikir2 kan pasal perkara ni..sayang sangat la..kita ramai bakat2 muda kat luar sana...
aku bercakap ni bukan sebab aku pandai sangat..tapi sebab aku SANGAT2 SAYANGKAN sukan ni...air mata aku hampir menitis masa aku tulis posting ni...aku harap satu hari nanti pasukan kita akan kembali digeruni...Amiiinnn...

untuk tatapan akhir..lihat lah aksi2 pemain otai sepak takraw kita suatu masa dulu..inilah dia wajah sebenar pemain2 sepak takraw kita...

Monday, December 14, 2009

~xPdC rEuNioN - rAsoPaRisO~

ermm..lama dah tak bagi promosi percuma kat blog ni..so untuk edisi kali ni aku nak promote sket heavy metal group Malaysia yg dulu sangat gah sebagai Raja FunFair diseluruh malaysia..(aper lah nasib artis rock kat malaysia ni ek..hanya layak buat concert kat ceruk kg jek...)..

setelah beberapa tahun senyap tanpa sebarang publisiti..tau2 diorang kluar ngan album baru...jika album terakhir dulu dengan Ali sebagai vocalis..skang Mael dah kembali,..begitu juga ngan Zuar n Amy untuk completekan line up XPDC ni..pada aku..walaupun vocal Mael selalu semput compare ngan Ali tapi untuk XPDC..ni lah line up terbaik diorang...

malas nak citer panjang..album ni aku dah tau ader kat pasaran since last month lagi cuma aku jer yg tak sempat nak beli lagi...hehehe
album yg mengambil judul RASOPARISO yg bermaksud Budi Baik..(kalau korang ingat dulu diorang pernah gunakan judul Kita Peng-Yu yg bermaksud Kita kawan..mungkin nak naikkn balik semangat dulu2 tu yg diorang buat bende yg lebih kurang sama tuh..)..ada 13 lagu kesemuanya..ikut dari ulasan pihak wartawan yg dah dengar album ni..konsep XPDC still tegar lagi bersama Heavy Metal tapi diperberatkan lagi dan dipermatangkan lagi untuk tampil sedikit segar dari dulu..biasalah..skang ni pun ramai band indie yg tumbuh..so band2 otai cam diorang ni takkan nak bagi hasil yg sama jer cam dulukan...

so pada peminat2 XPDC..peminat2 Heavy Metal (macam aku....) ..dapatkan la album ni...kita sokong la produk tempatan kita...

adios...

Wednesday, December 09, 2009

FAM...ohHhh..FAM..

erm..pada ketika pasukan kebangsaan kita sedang berjuang di Laos untuk memartabatkan bola sepak Malaysia yg pada dasarnya nampak seperti tiada harapan lagi, tapi yg menyedihkan bila jawatankuasa yg bertanggungjawab dalam mentadbir dan kononnya memperjuangkan bola sepak Malaysia seperti melepaskan batuk ditangga...sebenarnya aku pun risau untuk komen pasal bende ni..tapi dah berada didepan mata,..kita nak cakap per lagi kan..


Kalau korang ada baca diakbar2 utama semalam berkenaan keputusan mesyuarat FAM kelmarin yg telah membuat keputusan, pasukan Harimau Muda selaku Juara Liga Perdana 2009 dibubarkan dan tempat nya diganti dengan satu2 nya pasukan yg tak pernah JATUH ke LIGA PERDANA, PAHANG...

bawah ni artikel yg aku amik dari akhbar KOSMO semalam....

Pahang dapat ihsan FAM




REKOD 'cemerlang' Pahang yang tidak pernah turun ke liga bawahan berterusan apabila Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) semalam mengumumkan skuad Tok Gajah itu akan kembali bersaing dalam Liga Super 2010 yang ber- mula 9 Januari depan.

Pahang sebelum ini sepatutnya telah tersing- kir ke Liga Perdana 2010 setelah tewas 1-5 ke- pada Selangor dalam aksi terakhir Liga Super 2009 pada 25 Julai lalu, sekali gus menduduki tangga kedua tercorot.

Pada 15 Ogos lalu, Mesyuarat Majlis FAM juga mengesahkan bahawa Pahang akan turun beraksi dalam Liga Perdana 2010 bersama-sama pasukan tercorot Liga Super 2009 iaitu Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Namun, Mesyuarat Majlis FAM semalam yang dipengerusikan Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah selaku Presiden FAM bertindak 'menyelamatkan' pasukan negeri itu pada saat akhir sambil 'mengorbankan' skuad B-21 kebangsaan, Harimau Muda A.

"Hari ini (semalam) mesyuarat Majlis FAM telah membuat sedikit perubahan untuk pasu- kan-pasukan bertanding dalam Liga Super dan Liga Perdana musim depan.

"Setelah dibincang secara panjang lebar, Harimau Muda A dicadangkan untuk tidak beraksi dalam Liga Super 2010 supaya pemain-pemainnya dilepaskan beraksi untuk pasukan negeri masing-masing.

"Bagi menggenapkan 14 pasukan, Pahang dinaikkan semula ke Liga Super. Liga Perdana pula, kami akan jemput satu pasukan dari Liga FAM untuk menggenapkan 12 pasukan," kata Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan FAM, Datuk Che Mat Jusoh pada sidang media semalam.


SULTAN AHMAD SHAH beramah mesra dengan pegawai yang hadir sebelum baginda
mempengerusikan Mesyuarat Majlis FAM di Wisma FAM semalam.


Mengulas lanjut perkara tersebut, Timbalan Presiden FAM, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, Pahang dipilih menggantikan Harimau Muda A kerana 'kedudukannya' yang paling atas dalam senarai asal pasukan-pasukan Liga Perdana 2010.

"Tiada soal pilih kasih. Keputusan ini telah dipersetujui oleh suara majoriti dalam mesyuarat Majlis FAM hari ini (semalam).

"Harimau Muda B iaitu skuad B-19 kebangsaan akan kekal dalam Liga Perdana manakala Harimau Muda A di bawah jurulatih Azraai Khor Abdullah hanya akan dikumpul apabila ada tugasan antarabangsa," jelas Khairy.

Kosmo! pada 27 Julai lalu telah melaporkan tentang kemungkinan Pahang akan diselamatkan lagi oleh FAM daripada terjerumus ke saingan Liga Perdana.

Keputusan FAM semalam sebenarnya 'ulangan' kepada tindakan mereka ketika menukar format Liga Malaysia 2007 sejurus berakhir saingan musim 2006.


kesian kepada player2 Harimau Muda yg dah berhempas pulas tahun ni untuk capai keputusan yg baik..dan pasukan ni pun dah serasi dibentuk bersama..so bila ada keputusan untuk membubarkan team ni dan minta player2 ada untuk pergi ke pasukan negeri..aku rasa cara ni akan membunuh karier pemain2 itu sendiri..tak dinafikan yg ramai2 pemain2 Harimau Muda ni jadi rebutan..tapi adakah diorang jika bermain dengan pasukan negeri/kelab akan bermain 1st eleven...mereka ni player2 muda dan kebanyakan jurulatih pasukan negeri/kelab lebih berminat kepada player2 yg berpengalaman...

satu lagi..seperti ada yg tak kena..kerana setiap kali pasukan Pahang nak jatuh ke liga bawahan, pasti ada jer keputusan luar biasa yg FAM lakukan..jika sebelum2 ini, kerap kali liga malaysia diformatkan..sekarang pasukan Harimau Muda pula jadi mangsa untuk menyelamatkan pasukan Pahang dari bermain di liga bawahan...entahlah...

kalau begini la keputusan jawatankuasa tertinggi FAM, harapan untuk nampak pasukan bola kita untuk meningkat hanya harapan palsu sahaja..

fikir2kan lah...

adios...

Monday, November 30, 2009

~iBadAh kOrbAnkU~

erm..ada yg dah start bising kat aku sebab seminggu dua ni senyap jek. kawan2 pun tak nak calling2..hehehe..sorry ler bro2 sekalian, bukan sengaja, banyak bende aku kena setelkan 2 minggu ni..start minggu lepas, aku kat kedah, then tersesat sampai arau perlis sebelum patah balik ker penang n meru.. then awal minggu lepas aku sibuk ngan keje aku sebelum tiba AidilAdha...

sampai lupa aku nak ucapkan Selamat meyambut hari raya aidiladha, kepada jemaah2 haji di MEkah, aku doakan kesihatan dan kesenangan dalam menyempurnakan rukun islam kelima, semoga mendapat haji yg mabrur...

AidilAdha kali ni agak special bagi aku..tahun ni aku berpeluang melakukan ibadah korban bersama keluarga mertua aku..seeokor lembu dibahagi kepada 7 bahagian dan nama aku terselit dalam 7 bahagian tue..agak mengharukan dan kini baru aku paham erti pengorbanan tue..InsyaAllah, jika rezeki aku murah lagi tahun depan dan panjang umur, aku akan lakukan ibadah ni untuk keluarga aku plak..Amiiin..
persediaan awal..pak cik mimi sedang memujuk lembu yg akan dikorbankan..
setelah 15 minit bertungkus lumus merebahkan lembu..ganas juga lembu ni..
Allahhu Akbar..
Allahhu Akbar..
Allahhu akbar..
Allahhu Akbar..
Laailaha illallahhu wallahhu akbar..
Alhamdulillah..apa lagi..kita kasi lapah ler...
proses pengasingan untuk diedarkan kepada yg berkenaan..
ini bukan lakonan..ini semua betul2 buat kerja...
apa lagi ler otai2 ni kerjakan...
kesian aku tengok budak2 ni...nak kokak rusuk lembu pun tak tau..iskiskisk...

Alhamdulillah semua nya berjalan lancar..setelah penat seharian mengerjakan lembu korban..malam nyer plak aku ngan family belah bapak mertua aku bergegas ker PD sebab ada family day..penat3...untuk tu lain kali ler aku citer...

adios..

Monday, November 23, 2009

~keTakUtan mEreKa...~

Hari sabtu lepas baru aku ngan isteri aku berkesempatan nak layan citer ni..sebab kecewa minggu lepas paggung penuh, kalau ader pun seat tak berapa menarik..(aku pun tak sedar sejak biler aku start cerewet time tengok wayang ni...selalunyer aku bedal jek nak layan kat mana,.. movie per..seat celah mana pun..hehehe...)

habis jer citer ni..aku rasa aku dah bagi harapan terlalu tinggi la kat film ni,..pada aku jalan cerita dier terlalu biasa dan effect dier pada aku diorang boleh buat dengan lebih mantap lagi sebab teknologi diorang sangat tinggi...average aku bagi 3.5bintang untuk film ni..apa pun kalau saper yg nak enjoy bleh ler layan..tak rugi pun bayar rm11 untuk layan citer ni..

ok..tinggalkan pada cerita 2012 kat atas..otw balik dari layan movie ni aku terfikir...pembikin film barat ni sebenarnya sangat takut dengan Islam...kerana itu diorang sibuk mencanangkan satu dunia yg islam ni terrorist dan macam2 lagi bentuk penindasan ler...tapi dengan teknologi tinggi diorang pun still tak leh lawan kuasa Allah SWT...

satu yg aku perasan dalam film2 luar ni...biar ler macam mana bentuk bencana alam yg datang..dari gempa bumi ker tsunami dan 2012 yg dikatakan End Of World...semua bentuk bangunan dan kehidupan kat muka bumi ni diorang hancurkan dan runtuhkan..CUMA SATU JER YG DIORANG TAK MAMPU NAK RUNTUHKAN....KAABAH... aku cuba cari film2 luar yg menunjukkan kaabah diruntuhkan..tapi tak jumpa...ambil contoh dalam film 2012,,semua bangunan agama diorang runtuhkan..dari agama Kristian (rome) dan Buddha (tibet) diorang musnahkan..Inilah kekuasan Yg Maha Esa..

Ya Allah Ya Tuhanku...murahkan rezeki dan sihatkan tubuh badan ku untuk menjadi tetamu Mu Ya Allah...Amiiin..

Saturday, November 21, 2009

~mEngAmbiL kEseMpaTan....~

It's been a while since our lat vacation...seingat aku awal tahun ni masa tahun baru cina trip family aku dan mertua ker genting highland..so atas kesempatan berjaya melarikan diri pada hari khamis lepas..(hehehe..kalau la boss aku tau aku tak masuk opis petang khamis sebab gi jitra, confirm bonus aku tahun ni ditunda ke tahun hadapan...huhu..minta2 ler tak jadi camtu..).

aku gi jitra pun sebab nak amik wife aku yg akan bercuti panjang sempena cuti sekolah, so kitorang amik keputusan untuk cuti2 sambil meninjau kenangan hidup kitorang kat penang..aku dulu setahun kat penang, wife aku plak 4 tahun kat usm..lagipun rasa cam dah lama sangat tak jejak kaki kat penang ni..melintas jerk...

takder per citer pun sebenarnyer just pusing2 n cari tempat makan yg best2 yg mana setiap meal yg kitorang amik tu mesti la mengandungi tahap kolestrol tertinggi..hahahahaha
untuk hari pertama..kitorang di suggest kan untuk try Kapitan's Roti..hahaha..menu yg dicadang..roti naan cheese dan roti naan garlic cheese (kornag kira sendiri ler tahap leleh cheese n yg jadi isi kandungan dalam badan kitorang..hehehe..)..tu baru 1st order..so nak bagi sedap roti naan yg kitorang makan..kitorang tambah, chilli chicken and chicken tikka masala..hahaha nipaling sempoi..sebab kolestrol dier 3 kali ganda dari cheese kat atas...arghhh...lantak ler korang nak cakap per...
hhehe..tu baru makan petang kitorang..kalau kat penang ni korang tau ler menu makanan diorang..offcourse ler nasi kandar...so aku tak yah ler calculate kan kolestrol yg kitorang kumpul untuk 2 hari kitorang kat sini...

sajer jer kongsi bende ni ngan korang...kalau korang samai penang..jangan lupa call aku untuk tau tempat2 menarik untuk melantak..

adios...

Tuesday, November 17, 2009

kEsomBonGan & keBonGkaKan tErLampAu....

manusia..kenapa mesti ada rasa sombong dalam diri..perlu ker untuk jadi sombong dan memegah diri sesama manusia...

ntah ler..kat tempat keje aku skang ni ada sorang yg aku rasa makhluk di muka bumi ini yg paling sombong dan bongkak skali..tapi senang cakap bongkak la..tau la lu anak perempuan bongsu dan perempuan tunggal dalam family yg agak kaya..minta apa jer dapat tanpa perlu bersusah payah...

antara contoh bongkak yg aku peratikan la...(aku tak pasti la kalau2 korang ada jumpa yg lagi bongkak dari ni...)

1) "sy tak pernah n takkan cuci toilet sy sendiri..kalau sy buat..kuku2 n kulit tangan sy akan rosak...

2) perempuan ni..kalau kita nyer phone dan ada someone nak cakap dgn dier on the dot..dier akan ambil dan akan bercakap tanpa melengkapkan di telinga dier..(aku tak pasti ler korang paham ke tak ngan ayat aku ni..) tapi senang cakap, cara dier tu macam jijik sangat nak guna phone kita ler...takut kena serangan sawan babi kut kalau sentuh kat telinga dier..

3) office kitorang baru branding balik n buat pertukaran nama company n ada ler beberapa perkara baru yg mnggmnt buat antaranya buat jacket baru untuk pekerja..dan...boss kitorang telah arahkan perempuan ini..(sebenarnyer bukan arahkan tapi boss kitorang dah lantik suami dier sebagai consultant untuk penjenamaan semula company ni..so segala mak nenek tentang branding akan melalui dier ler..) untuk tempah jacket...bende ni memang aku tak puas hati sangat sebab..jacket lelaki hanya bernilai rm50 yg dibuat dikedai2 jahit biasa..tapi untuk pekerja wanita disebabkan perempuan ni wanita..dia boleh beli jacket di PADINI yg berharga rm200++ sehelai...(wei..korang pakai jacket ni kat dalam office jek dan peluang untuk berjumpa dengan customer hanya 10% dalam sehari dan penggunaan itu pun bukan setiap hari..tapi mak aiii...)..kitorang yg bekerja dan bermain dengan nyawa bila minta safety shoes yg berharga rm180, 3 4 kali kena turun naik jumpa boss...hrrrr....

4) kat office kitorang ni buat policy, kasut tak dibenarkan bawa masuk..even boss2 besar pun buka kasut n pakai selipar untuk masuk office..perempuan ni dengan selamba bawak masuk kasut mahal dia (aku tak tau ler mahal mana..) pakai sampai kat meja dia baru tukar pakai selipar...

ntah ler..ada macam2 lagi sebenarnyer.. tapi aku malas nak tambahkan dosa aku untuk bercakap pasal pompuan ni...dan aku telah menambah dosa aku semalam bila berdoa agar Tuhan duga perempuan ini dengan kesusahan...aku bukan jeles ngan dia atau apa..tapi terkesan dalam hati aku ni dengan sikap kesombongan dan kebongkakan yg terlampau...

adios..

Saturday, November 07, 2009

~kUsuT fiKirAnkU~

dari hari rabu aku cuba untuk masuk kat sini dan nukilkan sesuatu kat sini..tapi cerita yg aku nak masukkan separuh jalan jer blank...baru nak pikir pasal tajuk jer dah blank...tapi hari ni aku nekad nak nukilkan sesuatu..

sepanjang minggu ni agak tenang ler bagi aku sampai ler pada hari Jumaat(semalam..) pepagi buta dah gerak gi amik aku nyer office mate sebab ader site visit kat Klang..tapi biasalah, mana ada pekerja cam kitorang ni yg terus jer ker site, confirm singgah dulu kat mana2 kedai mamak isi perut dulu...tengah sedap2 layan dapat call dari Boss aku..diulang boss.,..hadoyai...dalam hati tak yah cakap ler, aper jer yg boss aku nak pepagi buta ni..jarnag sangat dier cari aku pepagi buta ni...sekalinya dier dapat call dari customer kat seremban yg bising pasal ader beberapa job pending yg aku tak setel lagi...

Hadoi...kengkadang aku tensen ler ngan customer camni, tau ler dorang rapat ngan boss, minta aper jer dapat..kalau nak bercuti just cakap jek tapi tolong ler rujuk kepada orang yg buat kerja..aku yg buat kerja n segala benda aku dah report ngan assistant dier pasal masalah2 yg ada yg buatkan aku nyer job pending..tapi kenapa mesti report ngan boss aku...confirm la boss aku tak tau aper masalah kat site sebab aku tak cerita semua masalah site kat dier..dah nama nyer dier boss n aku pekerja..so buat per aku nak semakkan kepala citer segala masalah mak nenek kat site kat dier..dari elok2 nak bagi aku bonus 3 4 bulan, disebabkan benda ni kalau dapat sebulan bonus pun aku dah gembira....

So atas laporan mengarut itu, aku dipaksa untuk cancelkan plan aku untuk site visit harini dan dia paksa aku pergi seremban n explain everything...so dengan kelajuan cahaya aku gerak seremban n terus buat appointment n explain everything..konklusinya, info tak sampai kat dier..tapi biasalahkan,.mana ada ketua yg nak salahkan assistant dier, so kesalahan still kat aku pasal tak report kat dier n tak report kat boss aku..(erm..terima jer lah sebab customer ni kira lubuk emas boss aku..aku ni macai jek...)

ok selesai satu perkara..tapi sepanjang minggu ni aku dibusykan dengan planning friendly bola sepak kat Kuala Selangor..aku nak cite panjang pun susah sebab melibatkan hati dan perasaan orang..so as a mature person i try to solve everything without hurt somebody feeling, quit hard but what to do...so semua perkara setel eventhough sampai ker saat aku menaip ni aku still menerima msg meminta n bertanyakan soklan2 yg pada aku LU BOLEH PIKIR SENDIRI LAAA...tapi malas nak panjangkan citer aku setelkan jer lah mana yg patut...so smeua setel tinggal pelaksanaan jer lah...

setel jer beberapa perkara diatas, aku dikejutkan ngan satu customer lagi yg aku setelkan kat sabah minggu lepas..memang ader beberapa perkara yg aku hutang ngan diorang..bukan nyer besar mana pun just extra instruction manual yg diorang minta aku tak siapkan lagi...tapi kenap amesti nak tanyer boss aku, confirm la dier tak tau gak..ni pun satu, yg berjanji aku, dan aku dah pun hantar email kat diorang explain kenapa aku lambat siapkan instruction manual yg diorang nak..tapi kenapa mesti call boss aku...dan2 boss aku panggil nak jumpa aku petang lepas office hour..tambah lagi ssatu beban, sebaik lepas explain kat dier baru ler dier paham n maybe dier marah n terkilan tapi still can accept ler...tambahan lagi dier sekolahkan aku pasal NORMALISING untuk DOE approval...ok ler satu ilmu baru untuk aku...

sebenarnyer tak der la kusut mana, cuma perasan tak best tu datang serentak pada masa yg sama...so semua dah setel..

adios,...

Saturday, October 31, 2009

aMaRaH aKu

erm... dalam diri kita Allah SWT dah bagi macam2 perasaan..ada sedih..ada gembira..ada marah n sebagainya lah..cuma yg membezakan antara kita dengan insan lain adalah tahap atau levelnya...ada orang cara nya saja berbeza..so mengikut tajuk diatas..aku nak fokus pada perasaan MARAH....

ada orang yg dikenali sebagai panas baran...maksudnya susah la nak mengawal perasaan marahnya..macam aku..aku pernah diberitahu oleh seorang kawan yg aku ni macam takder perasaan marah..pada aku itu silap..aku ada perasaan marah juga..banyak benda yg buat aku marah...

cuma yg selalu aku hadapi..orang yg buat aku MARAH kadang2 tak perasan atau sengaja taknak perasan yg aku marah..Alhamdulillah, aku dikurniakan perasaan memaafi itu lebih tinggi dari perasaan marah aku tue..biasanya aku akan maafkan jer orang tue sebab taknak dosa tidak memaafi ni memakan diri aku...biarlah orang tue nak buat camner pun..

entahlah..kadang2 bila aku marah sangat, aku lagi suka diamkan diri dan cari ketenangan sendiri.nasib baik benda ni tak jadi macam lahar gunung berapi, sebab ada kata orang gak, kalau kita suka pendam perasaan marah bila marah letusan nyer memang tak dapat digambarkan...tapi kau cuba untuk tak jadi macam tue.sebab aku taknak orang lain akan jauhkan diri dari aku bila jadi camtu...

senang cerita..amarah aku ada hadnya..selagi aku boleh tahan aku tahan..tapi apa yg aku tau, iman aku nipis senipis kulit bawang..aku harap ianya takkan jadi teruk pada masa depan..

aku cuba untuk mengawalnya...

Tuesday, October 27, 2009

~kEmbAra kErja gUa - TawAu,SabAh...paRt 2~

sepatutnya entri ni aku masukkan semalam..tapi sebab dah kusut sangat+penat badan tak hingat+tahap pembukaan mata aku yg menurun dibawah paras 30% maka aku carry forward ler entri ni ke harini sambil menggabungkan apa yg telah terjadi pada hari kedua n ketiga aku kat sini....

hAri kEduA.........
bergerak dari KingPark Hotel tempat menginap aku ni bersama ngan orang2 Chemsain bergerak menghala ke Kalabakan untuk ke Regional Harvest, site yg menjadi destinasi kerja aku kali ni...perjalanan aku bleh cakap harmoni n menghijau sepanjang masa ler...kelapa sawit jer yg banyak pun..sesekali melintasi kawasan kampung2 disekitarnya...(sori takder gambar untuk itu semua sebab aku malas nak kuarkan kamera n amik gambar...lain kali ler...)
bende pertama yg aku tergezut sesampainya aku kat site...dari jalan besar nak ker kilang ni amik masa 10minit melalui jalan kebun kelapa sawit...kusut aku dibuatnya..

sampai jer kat stack yg aku nak pasang.......nganga kejap aku....
korang tengok ler berapa nyer tinggi stack ni....mamat depan 2 orang ni...sampai kesudah tak berani nak panjat stack ni...(kalau korang tanyer aku...dah sah ler aku terpaksa panjat sebab dah memang keje aku...hadoyai...)

ada beberapa masalah yg aku nampak sebelum aku start buat keje...
pertama...
bila aku naik atas stack, flange yg sepatutnya aku pasang transceiver senget...
kedua...
panel yg sepatutnya diorang dah start pasang sebelum aku sampai kat sini, masih berbalut cantik didalam kotak...
ketiga...
cable dari transceiver ke panel tak cukup panjang,,sebab stack jer dah 20meter..cable aku hanya boleh takat 20meter jek...
keempat...
diorang tak pasti kedudukan panel nak pasang kat mana...gilos babas sungguh....

setelah beberapa perbincangan dan pengubahsuaian pada masalah2 diatas, dengan arahan bigboss diorang, semua foremen, juruteknik serta merangkap second bigboss aku kerahkan buat keje...hehehehe..gilos babas...

kalau korang tanyer aper aku buat...duduk disatu penjuru mengenang sama ada sempat siap ke tidak installation sebelum hari gelap...
ni gambar bukti aku panjat stack tadi....serius gayat.....(gayat bukan masa kat atas..tapi on the way nak keatas...)
ni bukti kukuh la..kalau2 ada yg tak percaya aku naik atas....(untuk hari pertama aku kat site..adalah dalam 4 kali aku turun naik stack ni...)
bukti kedua...walaupun aksi buat keje tu hanya lakunan jek...hahahahah
masa ni..jam dah kul 7.30mlm..gelapnya cam dah kul 8.30mlm...diorang baru nak pasang panel untuk aku...(mampus aku buat testing gelap2 ni....)

Alhamdulillah...onstallation siap jam 8.30 malam..aku sempat buat testing untuk 30minit jek..alignment pun buat lebih kurang..asal ada reading aku tunjuk kat diorang n semua orang bleh balik hotel untuk keesokan harini...

hAri kEtiGa....
dalam hati dah tau system akan bagi masalah sebab alignment aku tak buat betul2..dan semuanya terbukti bila aku check system, takder reading langsung...kusut kejap sebab plant tengah jalan n stack sangat panas..flue gas dalam stack lebih dari 300degC...
minta diorang untuk shutdown, manager tak luluskan...kena tunggu plant capai target untuk haritu baru bleh shutdown...

last2, aku malas nak tunggu yg kemungkinan besar shutdown tu hanya berlaku selepas jam 8 malam, so aku panjat jer stack n buat alignment...sebaik sket jerk...walaupun melecet gak ler tangan halus mulus aku ni sebab tangga stack panas...(hehehe manja juga aku ni ek...)

pastu run testing n system berfungsi seperti yg sepatutnya...hehehe (terre gak aku ni ek...tak pernah sangka aku seterre ni...)
simbolik setelah siap segala kerja aku...penyerahan instruction manual....(muka berminyak menandakan aku berpanasan buat keje...)

setel gak kerja aku kat sini..so untuk malam terakhir aku kat sini...sah2 aku habiskan duit company untuk makan malam aku...hehehe..ambil tiket entertain customer.,..aku ngan sorang lagi technician chemsain melantak seafood yg memang berlambak kat sini...harga korang tak yah tanyer...50%-60% lagi murah dari harga kat muara...
menu pilihn...Kerapu 3Rasa, Sotong Mayonis, Udang masak sambal....sayur tolak ketepi..sebab untuk meraikan sesuatu..kita kena makan yg banyak kolestrol...yg sihat2 kita makan biler ada isteri dirumah jek..hahahaha

ok ler..aku rasa ni jer kut pengembaraan aku kali ni...InsyaAllah kalau ader projek lain kat tempat yg menarik lain..aku lampirkan kat sini..esok flight aku kul 6ptg, sempat kut aku lari gi pasar basah cari udang barang 5 6 kilo...n cari pearl atas kiriman isteri aku...

adios...

Sunday, October 25, 2009

~kEmbAra kErja gUa - TawAu,SabAh...paRt 1~

er..Alhamdulillah, selamat sampai akhirnya aku kat negeri dibawah bayu ni..terpaksa datang, semuanya sebab tanggungjawab aku pada kerja...dah beberapa kali aku sampai tawau ni dan kat daerah ni lah salah2 satu tempat yg berjaya aku sampai setakat ni...nak gak merasa mendarat kat KK ker,..Kuching ker...tapi nak buat camner, dah company aku nyer rezki banyak dapat site kat area sini..terima jer lah...

aku akan berada kat sini sehingga hari rabu,InsyaAllah, itu pun bergantung pada job aku n instrument yg aku pasang kat sini ler..harap2 tak banyak bagi masalah kat aku..so sepanjang 4 hari aku kat sini, aku cuba lah catatkan sesuatu untuk tatapan isteri aku sebenarnya..tapi kalau kawan2 yg rajin n berminat nak membaca aku alu2kan..takder halnyer...

aku sampai kul 6 ptg tadi, tunggu punya tunggu, call punya call kat orang yg sepatutnya jemput aku kat airport tak dapat..so terpaksa la naik cab ker King Park Hotel Tawau..dalam perjalanan, risau gak n terasa nak tukar driver jer sebab cab driver yg bawak aku tadi dah tua brek tak tentu pasal..gilos babas..mungkin pandangan nyer dah sedikit kelam kut...
dah siap mandi..,n bersiap sedia untuk mengisi perut yg aku pendam kelaparannya dari siang tadi lagi...aku makan sarapan pagi jerk ngan gedung n najib...gilos babas lapor...
sekadar gambar hiasan...toilet yg aku rasa lain dari lain ler...bende pertama yg mengagumi aku kat sini..hahahaha
setelah berjalan kira2 1km...ni ler kedai wajib aku kunjungi pada hari pertama aku kat sini..sup ikan dier tebaik..(ikan per..tu kita tak tau...(ikut nada dialog khir rahman dalam Los N Faun)
kat sini..area untuk Seafood maniac...gilos gua cakap lu..segar bugar n apa yg penting..MURAH...sumpah gua tak tipu..
setelah kenyang n semput berjalan balik...sajer jer amik gambar kenangan tempat gua menginap...
pandangan bandar Tawau diwaktu malam...(pandangan dari bilik gua...)..masa ni baru kul 8 malam...
arah jalan yg bertentangan plak....

erm..aku rasa cukup kut catatan aku harini...takder yg menarik lagi sebab baru jer sampai kan...so aku nak lepak jap layan MU vs LIV..harap2 MU tak mengecewakan aku cam Selangor kecewakan aku semalam...

adios...

Thursday, October 22, 2009

-AnnOyiNg giLoS bAbaS-

erm....korang pernah alami tak bende ni..balik kerja, tengah jalan jam atau sambil driving on the way balik umah sambil enjoy layan radio..tak kira la radio mana.. pastu bila dj nyer buka topik atau minta respon pendengar samaada melalui through call atau sms, dan dapat caller plak dari spesies yg suka menyusahkan orang dan menyakitkan telinga orang dengan perkara remeh temeh yg tak relevan langsung.....

contoh pertama...

caller 1 : " bang dj, saya nak mengadu la....
DJ : "nak mengadu per???"
Caller 1 : "kenapa kebanyakan lelaki suka mainkan perasaan wanita???"
DJ : "huish..naper cakap camtu, apa buktinya??"
caller : "saya baru jer break ngan boypren saya...benci la camni...dah selalu sangat kena..."

(adoyai..bende ni jadi bila DJ ni buka topik aduan anda...tolonglah adu benda yg realistik sket...bang dj, nenek saya kat umah tu sibuk suro saya carikan atuk baru ker....lembu yg saya nak buat korban tahun ni baru jer melahirkan anak kambing ker... boss kat tempat kerja saya baru jer naikkan gaji saya rm4000 ker...jiran saya baru beli motor ex5 modified enjin kancil ker...
ni tak..pasal boypren dier tak nak layan dier ler..rindu kat boypren la...adoyai......
ANNOYING SUNGGUH)

Contoh 2(radio yg sama, DJ yg sama,waktu yg lebih kurang dari tadi...)

caller 2 : "bang DJ, saya nak ngadu ni...
DJ : ngadu ler..kan kita tengah tukar tayar keta ni...bolehla nak buat aduan(ni ayat tambahan aku sebab hangin sangat dengar sore mengada2 caller ni...)
caller 2 : saya rindu ngan boypren saya...dier outstation seminggu...ader kurusus...

(aku raser cam nak jer cabut stereng keta aku mase tue n buat gantung leher...adoyai...
ANNOYING SUNGGUH)

Contoh 3..(bende ni selalu jadi biler time DJ minta pendengar tujukan lagu atau bagi ucapan...)

caller 3 : bang saya nka tujukan lagu ler..
DJ : yeah..anda berada dilandasan yg tepat untuk tujuan baik anda itu...kepada siapa anda nak tujukan lagu ni...
caller 3 : saya nak tujukan lagu ni buat mak saya yg tengah goreng ikan pekasam kat dapur tu..abah saya yg sedang baca surat khabar sambil tengok cucu main PS2...kakak saya yg tengah siran pokok bunga kat depan umah..dengan ucapan...Selamat Hari Pekerja...

(adoui...tak tau ler aku nak cakap per...dah ler korang call susah2..dah dapat line phone buat bende bangang camni...kan ke elok diberi laluan kepada orang yg betul2 memerlukan saat tu...mana la tau nak cari keluarga yg terpisah ker...nak announce kan ada kemalangan dimana2 n tolong elakkan jalan2 mana yg jammed...ANNOYING SUNGGUH..)

ntah la...payah nak cakap pada orang2 camni..Radio adalah satu bentuk komunikasi yg agak berkesan pada masa ni..banyak kegunaan radio yg kita boleh nikmati selain enjoy dengar lagu2 dari seberang...

nasihat aku..pada caller2 tu berfikir la bila nak buat panggilan..pada stesen radio plak...tolong la tapis pemanggil2 yg macam ni...membuang waktu jek...(dah macam mak nenek la plak aku membebel camni...)

Saturday, October 17, 2009

---pApAdOm---

Assalammualaikum...

Nak start kat mana ek???...(gilos tanyer orang nak start mana, macam ler orang tau aper yg ada dalam diri..)..merujuk kepada tajuk diatas, sudah pasti dan teramat pastinya lah aku memberi promosi percuma kepada filem terbaru afdlin shauki yg sedang hangat di sekitar panggung wayang terdekat...PAPADOM...

Filem ni memang aku tunggu lebih2 lagi biler menang Filem Terbaik pada Festival Filem Malaysia ke-22..sepatutnya aku layan dengan bebudak opis hari pertama tayangan lagi tapi dah isteri aku nak balik minggu ni n dier pun nak layan sangat..so semalam baru aku berkesempatan layan citer ni...

aku nak ulas panjang2 pun aku tak reti sangat...lagipun aku rasa ramai yg dah pergi tengok citer ni..tapi pada yg tak pergi lagi aku cadangkan korang pergi ler layan citer ni..tak menyesal nyer bayar rm10 untuk tonton filem ni...

Filem ini mengisahkan..Saadom (afdlin) seorang pengusaha Nasi Kandar di Pulau Pinang yg sentiasa sibuk untuk memajukan perniagaannya sehingga lupa dan mengabaikan isteri Munira (Noorkhiriah) dan anaknya Miasara (liyana)..segalanya berubah apabila isterinya meninggal dunia kerana kemalangan dan meminta Saadom supaya menjaga dan emngambil berat mengenai anak mereka.. Sejak tu, Saadom bertukar menjadi ayah yg sangat protective dan menyebabkan miasara menjadi tak selesa dan rimas..bermacam2 cara dilakukan oleh Saadom untuk sentiasa memantau segala aktiviti anaknya sehingga menyusahkan banyak pihak...(kalau nak tau lebih..
layan sendiri la kat pawagam...


Pada aku yg menonton citer ni, aku rasa berbaloi untuk tengok lagi..walaupun aku takder anak lagi tapi aku rasa aku paham aper yg afdlin cuba sampaikan dalam filem dier ni...Aku tak rasa yg filem ni layak untuk golongan bapa sahaja tapi semua peringkat umur..tak kira la bapa, isteri, atau anak...so korang layan ler...



Tuesday, October 13, 2009

~RinTiHan LaRa~

kawan...
tanpa kawan aku rasa sumbang...
tanpa teman aku rasa bangang..
tanpa sahabat aku rasa macam nak kena lempang..
tapi...
kenapa ada kawan yg tak matang..
kenapa ada teman yg macam siamang..
n kenapa mesti ada istilah sahabat susah dan senang...

aku...
cuba untuk tidak sumbang dalam berkawan...
cuba untuk tidak diperbangang oleh teman2..
cuba untuk menjadi sahabat dikala susah dan senang...

entahla...

Saturday, October 10, 2009

~rOcK / BaTu yg BerJiwA~

BATU....

sesuai ker untuk dijadikan panduan...sesuai ke untuk dijadikan tauladan...sesuai ke untuk aku jadikan pedoman...

asal ianya ciptaan Yang Maha Esa...InsyaAllah ada pengajaran disebaliknya..cuma hati dan akal untuk mentafsir...

first time i heard this song is from Mamat Khalid film...ROCK....for me, the wonderful thing about this song is the lyrics...hayati n fikirkan sedalamnya...

Sweet Charity - BaTu

Sudah menjadi resmi manusia
Ingin hidup seribu tahun lagi
Seperti batu-batu
Setulus putih hati

Melihat kurniaan Tuhan
Lihat batu-batu diiringan jalan
Telanjang disinari dan dibasahi hujan
Terbiar detik pagi

Tangisan mengiringi
Melihat anak kecil hadiri
Sampai akhir nanti

Batu sayang kau tak boleh berkata
Semuanya kau lihat

Walau kau tak bermata
Terhiburlah dunia engkau dicipta
Hingga akhir dunia
Engkau kekal jua....

Sunday, October 04, 2009

kEnaPa sUsaH sgT?????

aku rasa minggu ni adalah minggu yg menyedihkan bagi umat Islam...walaupun kita baru sahaja meraikan kedatangan bulan syawal, kita dikejutkan dengan gempa bumi di Padang, Indonesia yg meragut lebih dari 1000 nyawa dan dianggarkan masih terdapat 3000 org yg masih tertimbus di bawah2 bangunan...yg menyedihkan, kebanyakan dari mereka adalah umat islam...Ini mungkin peringatan dari Yang Maha Esa kepada umatnya...

tapi ada berita yg pada aku agak menyedihkan juga lah yg berlaku dinegara kita ini, negara yg terlindung dari lingkaran gunung berapi, negara yg pemimpin2 kita katakan sebagai negara islam tapi bila HUKUM SYARIAH nak dijalankan keatas umat islam yg sememangnya bersalah AMAT SUSAH NAK DILAKSANAKAN..bagaikan ada tembok batu macam di Gaza setiap kali hukum Allah nak dijalankan...aku merujuk kepada kes model sambilan Kartika Sari Dewi yg didapati bersalah meminum arak dan dijatuhkan oleh mahkamah sebatan sebanyak 6 kali dan denda...BESAR SANGAT KER HUKUMAN NI BERBANDING KESALAHANNYA?????

Banyak pihak yg meminta hukuman ini diringankan, ada yg minta agar digugurkan hukuman ini, ada yg minta pihak Kartika untuk melakukan rayuan padahal tuan punya badan dah bersedia untuk menerima hukuman..KENAPA????? yang terbaru cadangan Kumpulan Tindakan Bersama untuk Persamaan Jantina (JAG) dan Sisters in Islam (SIS) supaya dimansuhkan hukuman sebat yg terdapat dalam islam yg mana ianya disifatkan sangat keterlaluan.. Hukum Allah keterlaluan ker?????

Dari Anas bin Malik r.a,
"Sesungguhnya seorang lelaki yang meminum arak telah dihadapkan kepada Nabi Muhammad S.A.W, kemudian baginda telah memukulnya dengan dua pelepah kurma sebanyak empat puluh kali"

adakah Nabi kita kejam orang nya?? tidak berperi kemanusiaan ker??? pergh..mengucap banyak2 aku dalam hati bila benda ni dipersoalkan....hukuman yg diberikan bukan nya untuk menyiksa orang, tapi untuk memberi pengajaran, kalau tak buat macam ni, makin ramai umat islam akan sewenangnyer minum arak tanpa rasa takut...buat per nak takut, bayar denda jek...berapa ler sangat denda tuh...

sedangkan, Surah Al-Baqarah, ayat ke 219 yg bermaksud...
"Mereka bertanya kepadamu (Wahai Muhammad) mengenai arak dan judi. Katakanlah: Pada keduanya ada dosa besar dan ada pula beberapa manfaat bagi manusia tetapi dosa keduanya lebih besar daripada manfaatnya. Dan mereka bertanya pula kepadamu: Apakah yang mereka akan belanjakan (dermakan)? Katakanlah: (Dermakanlah apa-apa) yang berlebihan dari keperluan (kamu). Demikianlah Allah menerangkan kepada kamu ayat-ayatNya (keterangan-keterangan hukumNya) supaya kamu berfikir."

Surah Al-Maaidah, ayat ke-90 yg bermaksud..
"Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak dan judi dan pemujaan berhala dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya."

entahla..entahla..fikir2kanlah...

Tuesday, September 29, 2009

~AidiLFiTri 2oo9~

~Assalammualaikummm...Salam hamba hulur tanda ingatan... (bernada seakan2 suara lemak merdu jamal..padahal...)..aku pun pelik kenapa aku malas nak update blog ni time raya haritu..padahal nak kata sibuk aku manjang layan tv jek kat umah..
ntah laa, penyakit M aku dah sampai kut....

Ok lah..threat ni aku malas nak membebel panjang, just nak lampirkan kenangan raya 2oo9 aku jer ngan keluarga mertua dan keluarga aku sendiri...

Raya pertama dirumah mertua ku....(rumah yg mewajibkan aku membuang perihal diet, nak kurangkan makan atau nak jaga bentuk perut supaya jangan bertambah besar..tapi semua nyer gagal....)
Hasil air tangan mak mertua aku..korang bayangkan ler..camner aku nak tolak semua ni...(pada yg tak tau..yg panjang kat atas ni ler LONTONG...bebudak opis aku confius antara lontong dan nasi impit..apadaaa....
ayah mertua ku dan adik iparku...ada nampak tak kemesraan yg timbul...hehehehe
macam makan biadap plak aku nengok...heheheh (man beradab, BERADAP..yg aku tau kau tu yg biadap biler dapat makanan..)
bersiap untuk beraya...Selamat Hari Raya Aidilfitri.....

Hari Raya Ketiga dirumah aku sendiri...hehehe (sajer jer..nak beraya dengan keluarga dirumah sendiri, sebab sunyi jiran2 sebelah menyebelah semua balik kg...)
Hidangan ala barat ..yg berlatitud 65 darjah dan bermagnitud 90 darjah ...untuk hari raya kali ni...sajer jer tukar menu,..(padahal dah puas melantak segala jenis rendang, ketupat, lontong sebelumnya....)
keluargaku....yg baju hijau ni jangan tertipu...perempuan ni...berlagak jadi lelaki jek..
hidangan ringkas malam tue....
alermak..kantoi umah bersepah..saper ler amik gambar angle sini...kalau yer pun sound la suro tutup pintu ker hapa...
diorang ni dari awal aku membakor..sampai habis diorang jer yg ngadap kat sini...patut la asal hantar jer habis..asal hantar jer habis...
ala Bah..nak makan amik jerk...buat2 macam tak selera plak....
action jer lebih....(tapi terima kasih gak lah yg yer..sebab sediakan semua bende..abg tinggal bakar jek...)
ini ler keluarga EnAlias Omar...yg pompuan baju putih tu bukan adik aku..tu anak makcik aku..adik aku sorang lagi beraya ngan laki dier...(cuba dihighlightkan disini...Kek adalah sumbangan aku...hahahaha)

Selamat Hari Raya untuk semua, aku menyusun sepuluh jari memohon keampunan atas segala kesalahan dan dosa yg aku lakukan..Amiin...