ads

Tuesday, December 28, 2010

Ni hAo mA ~ kHaliFah...

eRmmm....sorry la wen, lambat plak nak kluar kan posting nih...tak berkesempatan ler...huhuhu...(sambil buat muka ala2 manja minta simpati...sumpah buruk siuutt..)
dah seminggu aku pegang album nih n ntah berapa banyak kali plak aku ulang dengar pun aku tak pasti..haha..aku rasa owner album ni pun tak dengar sebanyak yg aku dengar..huhu..(baik2 bai..kang hilang lagi album orang..aduyaiii..)

aku percaya..tak ramai yg perasaan kewujudan album nih..even kalau aku dengar lagu n orang tanyer band mana ni bai??? bila aku jawab KHALIFAH semua melopong..tanyer band baru ker???..hehehe...boleh dikira otai gak band nih..sebab album yg baru nih adalah album ketiga diorang wei..kalau tnayer naper tak berapa kenal?? korang pikir n jawab sendiri laa...aku malas...hehehe

NI HAO MA bila ditranslatekan ke bahasa melayu jadilah satu pertanyaan APA KHABAR yg dijadikan judul album ketiga kumpulan KHALIFAH nih..album 1st diorang KEHIDUPAN 2008 n CINTAku DEWI KAMALA 2009 adalah album kedua diorang...(aku hanya dengar album 1st jek...album kedua pun aku dengar lagu cintaku dewi kamala jek...huhuuh...apa daa, kater mat rock tegar...caesss..)..album ni memuatkan 11 buah lagu yg mana 9 lagu baru dan 2 lagu saduran SiJantung Hati n Cik Mek Molek....dah jadi trademark kumpulan ni kut utk menyelitkan lagu2 saduran macam ni sebagai pelengkap album diorang, sebab kalau saper yg peka n tidak pekak, album 1st diorang ada terselit lagu MADU dan RACUN, album kedua ada SINGKONG n KEJU....tapi serius, aku sebenarnya kurang gemar dalam kes sadur menyadur nih..sebab per?? entah, mungkin dah muak kut..lagipun, bila kita nak menyadur lagu2 lama nih kita kena pastikan kualiti arrangement music adalah lebih atau sangat baik dari yg asal..kalau setakat adjust riff n tambah guitar work bagi sound berat sket n tinggikan pitch lagu nih tak memadai lagi bagi aku ler...(cakap macam la terre sangat arrange music...pui...)


sEtelah diulang dengar n beberapa analisisa dah ku lakukan maka.......(ayat macam nak buat service report jek...pui..)...aku senaraikan top 5 lagu yg menarik perhatian aku dalam album nih.....jeng jeng jeng.....drum roll please....

1) MUNGKINKAH JADI NYATA
~~lagu yg berada di track ke-6 hasil ciptaan Mala dan lirik oleh Mie 'rawa'... sebuah lagu yg catchy walaupun liriknya agak jiwang karat gak ler berbanding dengan jiwa rock yg ada dalam lagu nih...hehehe..apa yg unik tentang lagu nih..intro lagu ni kedengaran ada sentuhan ala2 broadway music sket..(aku pun tak pasti rujukan sebenar intro nih..samada broadway atau pun cabang music yg lain..tapi kalau kita amati kedengaran seperti pernah didengari sebelum nih..kat mana aku pun tak pasti..huhu..) ..kalau korang dengar mungkin korang akan faham apa yg aku maksudkan nih...

bagaimanapun originality lagu ni kemungkinan boleh dipertikai la...tapi apa adahal dalam seni music kan..sebab chord n note yg diguna sama sajer..so kalau arrangement music n alunanan dier seakan2 sama tu kita tak leh nak elak la kan..apa yg penting pada aku...aku suka lagu nih..sentuhan lagu n lirik seimbang dan kena rencahnyer ler...

lagu ni bertambah cantik dengan kelebihan yg ada dalam tone n alunan vokal yabang..terbaik pada aku.,lagi2 part tarik tuh....Yabang..serius..kau buatkan aku rasa nak sangat ada tone sore cam lu..n dengan rasa rendah diri...malu nak nyanyi karaoke lagu lu..sedih sangat tone sore aku nih.
double tumbs up dari aku utk lagu nih.....

2) LAGU UNTUK ADINDA
~~ lagu hasil gabungan Mala dan Mie ‘rawa’ sekali lagi…entri pasal lagu ni aku pernah kluarkan
sebelum nih…sila KLIK DISINI... sebuah lagu yg sangat catchy and mencerminkan identity kepada kumpulan khalifah,,,pada aku lagu ni seperti kesinambungan kepada lagu2 seperti Kasihnya Laila dan sebelum ni Cintaku DEwi Kamala..lagu ni takder masalah utk menarik minat sesiapa pun even baru pertama kali dengar…Radio friendly kaya urang banjar berpadah

3) YANG CANTIK
~~ Lagu ketiga pilihan aku dan berada di track ke-5 adalah hasil dari Yabang sepenuhnya..lagu yg berentak moderate and sangat catchy..first time dengar intro otak kanan aku terus menerawang terkenang lagu kumpulan Himalaya..ala kumpulan yg popular ngan lagu Junaidah 365 tuh..lagu ini seakan2 lagu tu ler..tapi tak ler sama pun Cuma mungkin berada dalam track n trend yg sama jek…lagu ni ada sedikit sentuhan agogo..so kalau tengah drive confirm bleh ketuk2 stereng ler..


Satu yg unik tentang lagu nih..tengah sedap2 ketuk stereng layan lagu nih n dengan secara tiba2 arrangement muzik utk tarian agogo tiba2 boleh bertukar ke keroncong..hahaha…(kau bior benor yabang oii….)..tapi serius aku boleh maafkan tentang bende nih..haha..pada aku unik n jarang orang nak buat la..sekurang2nya susur galur muzik melayu tu ada dalam jiwa rock kental yabang nih..hehehe..janji rock…aperaderhal…

4) NI HAO MA
~~ Sekali lagi lagu hasil gabungan Mala dan Mie ‘rawa’ ygmenjadi pilihan aku..lagu yg berada di track pertama..selalu orang cakap identity muzik sesebuah kumpulan atau penyanyi itu terletak pada track pertama setiap album..dan lagu Ni Hao Ma ni pada aku memang sewajarnya boleh dikatakan sebagai petunjuk atau pencermin muzik Khalifah…kalau didengar lagu ni..kita akan Nampak kekuatan setiap anggota kumpulan tu sendiri..dan aku rasa, solo Harry utk lagu nih adalah yg paling aku ingati berbanding baki lagu2 dalam album nih…


Dan kat lagu nih lah wujud satu lagi nama perempuan yg menjadi pujaan Khalifah..sebelum ni dengan Laila la, Mira la, Dewi Kamala la, Cikgu Ayu nya, adinda lagi…dan utk lagu nih..LIM SIEW PING plak…humangyaii.…saper amoi nih???? cer citer..cer citer... Korang dengar sendiri laa…

Cuma yg kurang best n mencacatkan sket..bila suara pompuan yg melambangkan amoi nih..alunan suara tu ala2 gadis india..dan cara alunan seperti penyanyi dangdut sket..pada aku, ianya langsung tak mencerminkan seorang amoi la..hehehe..ke Lim Siew Ping nih dah lama duk kat estet n feveret dier layan lagu dangdut tu aku tak tau ler..

5) WALI CINTA
~~ Lagu terakhir pilihan top 5 aku…sekali lagi hasil gabungan Mala n Mie ‘rawa’…lagu yg berdurasi 4.08s bermula dengan intro yg agak rancak n berat..memula budget lagu yg agak agresif ler..sekali bila rangkap pertama kluar..alermak..sedikit spoil sebab alunan penyanyi ni agak lembut n seakan2 alunan penyanyi band2 lemah gemalai yg wujud akhir 90an dulu…aku percaya bukan sore Yabang…maybe Harry atau anggota lain..tidak dinyatakan plak dalam album nih..tapi…tapi…tapi…


Bila masuk rangkap kedua dengan yabang kembali merampas microfon..baru lah lagu nih benar2 hidup..getaran serak2 basah yabang dengan kelebihan berqasidah dier…pada aku lagu ni patut dijadikan tumpuan,..

Dan aku boleh cakap..lirik lagu nih adalah kesinambungan tentang cerita LAILA dalam hidup khalifah…hehehe…selepas Kasihnya Laila n Siapa Laila..wujud plak wali cinta bernama Laila..Cuma arrangement muzik plak..pada aku..KASIHNYA LAILA adalah paling ampuh…sorry….


eRmm…macam aku cakap memula tadi..aku hanya dengar album pertama n album ketiga diorang nih..so kalau bak buat perbandingan pun..aku hanya ada 2 material ni jek..so dari pengamatan aku ler yg tak pandai mana pun…bangang gak bab2 muzik nih…tapi berlagak sket nak ulas album2 ornag nih..hahaha…
dari segi lagu2 yg terhasil..aku rasa album ni lagi menarik berbanding album 1st dulu…arrangement muzik yg segar..Cuma satu yg jadi persoalan…sebenarnya apa hala tuju muzik KHALIFAH sebenarnyer,..dari album 1st n 3rd nih..aku boleh cakap akar umbi adalah rock atau progressif rock pada kiraan aku la…Cuma beberapa elemen2 tambahan yg ditambah kat lagu2 yg ada mungkin sedikit mengelirukan..tapi pada aku itu lah seni n art kumpulan Khalifah..lantak diorang la kan nak adjust lagu2  yg dihasilkan kepada bentuk apa pun..yg penting penerimaan orang..

satu yg menjadi trademark khalifah dalam pemilihan lagu2..bila diorang still akan selitkan satu lagu yg pada hemat aku..jauh amat la dengan konsep kumpulan diorang nih…kalau album 1st dengan lagu SAIBA..lagu dikir barat popular kat klate sana tuh…utk album nih ada satu lagu slow yg berkedengaran seperti lagu nasyid..n aku rasa ini adalah vocal yabang paling lembut laa…huhu…

dari pengamatan telinga besar aku gak…aku rasa hanya YABANG n HARRY yg benar2 menyerlah dalam album nih…mungkin diorang lebih berpengalaman berbanding yg lagi 2 la…vocal yabang pada aku berada pada tahap terbaik dier..dan kelebihan pada alunan vocal n tone dier sangat kena dengan muzik2 seperti nih…harry plak sangat mantap di posisi lead guitar…Cuma teguran sedikit la kan…sorry yer Harry…aku rasa kau nih guitarist yg baik..Cuma kalau boleh please create satu SOUND kau sendiri…dari segi skill pada aku takder masalah sangat..Cuma sound dier sedikit kureng la…please jadikan Joe Wings rujukan..sebab bila ada solo jek kita dah tau dah..itu adalah JOE sebab dier dah create dier nye sound n skill dier sendiri…bukan per..utk kemajuan gak la kan…hehehe

utk drum n bassis…masih ada ruang utk bagi groove lagi pada muzik khalifah nih…ia sangat penting sebab groove2 tambahan nih akan buatkan sesuatu lagu tu lagi menarik n cantik…

ok lah..pandangan terakhir aku tentang album nih…lagu2 dier pada aku masih belum cukup utk membawa Khalifah pergi ke JUARA LAGU…sorry to say ek..
aku bagi 3.5* utk album nih sepenuhnya…huhuhu..(pepandai aku jek bagi grade…hahaha…)

so dapatkan lah dipasaran..pergh..dah bebel panjang2.tu jek yg kau nak ucapkan...caesss..tak rugi rasanya kluarkan sedikit duit sebab kepuasan utk melayan album nih masih ada…




nota hidung kembang aku: mamat yg tulis artikel nih..cam bagus sangat...album ni pun pinjam orang..pui...

Saturday, December 25, 2010

pEnuTup..kOnsErt mAsaLah bErgaNda....

eRmm…bak kata kawan aku iwan…kaki dah gigil dah nih…adoyai…rasa cam tak sabar jek yg kasi gegar surf beach@sunway malam nih utk konsert DT ..lirik lagu dah puas aku hapal..hahaha tinggal nak kasi gegar jek...
aku harap penutup kepada Double Trouble nih adalah yg paling gempak skali..n apa yg penting pada aku adalah kualiti sound system n lightning standing konsert utk artis2 luar..huhuhuh….

so pada kawan2 kat luar sana..rasanya ada masa lagi utk cari tiket n kita gegarkan sesame la konsert malam nih…bila lagi kan…otai2 ni pun dah lebih umur 40an..





nota hidung kembang aku: harap2 tak hujan ler petang nih...parking kat mana ek?????

Sunday, December 12, 2010

aNdai dApaT kUunDur mAsa....aKankU????

eRmmm...sepatuttnya posting ni kluar hari jumaat lepas..tapi disebabkan ada semangat nak mengabihkan duit..so tinggalkan bende yg sekadar duduk didepan laptop n penatkan jari jemari jek, n gerak memandu bersama perasaan lapor ke damansara utk mencari makanan n layan movie Hantu Kak Limah Balik Rumah...hehehe..memang berbaloi...kelakar nak mampos...macam Kak Limah gak..tapi lenkali kalau ada semangat aku kuarkan ler pasal Hantu Kak Limah nih...

so...berbalik kepada tajuk entri kali nih...apa kejadahnya yg ada dalam pikiran kau wei...nak undur2 masa nih..kau ingat Superman3 yg boleh terbang sambil pusingkan bumi utk undurkan masa??? hampasss....

semuanya bermula (hukalloo...ayat tak bleh blah...) bila officemate aku tanyer satu soklan yg secara tiba2 n spontan pada kiraan aku..bukan lah bermaksud aku sedang belajar kira2...tapi sebab tak masuk dalam tajuk perbualan pun masa tuh..tiba2 jek sergah aku ngan soklan...

KALAU MASA DAPAT DIUNDUR..KAU NAK KEMBALI KE ZAMAN BILA????

paleolitik??mesolitik???..cuba rasional sket...dier tanyer sejarah hidup kau ler..masa bila yg kau rasa nak sangat melaluinya skali lagi...ada paham????...ok paham2..sambil lap air mata....

..jawapan spontan yg kluar dari mulut aku masa tuh...ada 2 zaman...zaman pertama adalah zaman berada di Tingkatan 5 dulu....

WHY?????

suka hati aku ler...entahler...kenapa aku pilih zaman nih..mungkin kemuncak kehidupan seorang pelajar skolah kut..dari peredaran zaman remaja menuju alam dewasa...huishh...zaman ni tak hingat wei...hebat sangat ler kiranyer...benar apa yg cikgu skolah aku cakap dulu...kau kalau nak bersinar n nampak star..jangan pindah ke skolah yg hebat2..sebab kat sana kau hebat tapi ornag yg sama hebat ngan kau ada berpuluh2 orang lagi...tapi kalau kau kat skolah kg camnih...kalau kau hebat, kemungkinan besar yg setaraf ngan kau hanya ada 2 3 ketul jek...so kau akan diingati...pergh...LEGEND tak hingat....huhuhuhu...

zaman nih...sebut jer lah aktiviti sukan...semua aku bedal..sampai terpaksa tolak beberapa tawaran dari cikgu2 sebab jadual kejohanan ada yg bertindih...so aku hanya libatkan dalam 4 acara jek...yg utama..Sepak Takraw, Bola Sepak, Badminton n Olahraga...bola baling n hoki aku terpaksa tolak...hahaha..macam star sangat..hampesss...
bukti ke'star'an aku...hahaha..masa sesi amik gambar nih..budak sekelas sakit hati..selang setengah jam ada budak datang kelas panggil aku kluar...hidung yg sedia kembang..makin kembang...hehehehe
Then..zaman nih...aku paling hingat adalah kejayaan pertama skuad sepak takraw sekolah...n yg best lagi..kapitan tuh...biasalah giler kuasa cam aku..confirm jawatan tu aku kejar dulu...hehehe..macam tak percaya jek bila kitorang berjaya jadi chempayon daerah klang n aku dipilih wakil daerah klang sebagai KILLER utama tu wei...tak sangka semangat nak tukar posisi dari tekong ke killer telah merubah hidup aku completely masa nih..cikgu2 ada gak yg tak bagi..tapi aperaderhal...(dah cukup2 tuh perasan diri hebat..penat orang nak baca wei....)...

hehe...sajer nak rasa hebat..apa yg best jadi kapitan..sebab kau adalah orang pertama yg bersalam ngan YB utk amik hadiah...hahaha..semua mata tengah khusyuk pandang kau tuh...hehehe...


gambar kenangan..skuad bawah 18 n 15 yg jihan n naib johan bersama CIkgu Azli n Cikgu Husin...(kalau korang perasan..coach selangor skang nih..cikgu husin tu ler..masa tuh..budak2 nakal sekolah semua takut ngan dier...termasuk ler aku..sebab semua takut..aku pun takut skali..)
sAtu lagi...zaman skolah nih aku giler main muzik...rasa free sangat jamming time tuh...walaupun kena marah ngan mak ayah...hehehe...nak buat camner..dapat anak yg degil cam aku,diorang ler kena bersabar...haha
ada gaya lars ulrich tak???? atau sekurang2nya Black WIngs???huhuhu...
so tinggalkan..kenangan terindah zaman tuh...kembali ke zaman kedua yg aku rasa zaman hidup aku yg terbaek skali..bukan la skang tak terbaik..tapi zaman ni sangat kudus n mulus skali..

ZAMAN MATRIKULASI......

zaman nih..pengalaman pertama hidup berjauhan ngan family...pertama skali belajar hidup diasrama...sebelum nih sekolah kg jek..tak pernah kluar pun...masa nih..dah la pengalaman pertama utk hidup bersendirian..pastu kat penang plak tuh..mana ada sedara2 mara yg menyanyi lagi boria nih...makan tempe ngan wadi ramai ler...aduyai.....

kenapa aku suka sangat zaman nih...ntah ler..aku rasa sangat damai n tenang skali...mungkin suasana damai kg kat sana kut..ye lah dah kolej kat tengah sawah...pastu masa nih..dapat kawan2 sebilik yg skema n kaki surau...so kehidupan selain dari kelas, adalah kihidupan di surau ler..kuliah maghrib tu macam dah jadi kewajipan...malahan surah Al-Mathurat tu pun aku hafal sebab setiap hari baca lepas solat subuh...bukan la niat nak rasa niat atau per..tapi aku rindu saat tuh...skang tengah cuba utk menjadi seperti zaman nih...

rindu sangat time nih...aku mengaku dulu aku jahil bab agama...tapi kat sini..aku belajar tentang kehidupan dan agama...so dari hobi kumpul kaset Rock terus jadi pengumpul kaset2 ceramah agama...hahaha...tapi kaset rock still beli lagi..mana bleh tinggal...hahaha

kan ker suci jer muka time nih...pastu segak n bergaya lagi tuh....hahaha...


satu lagi yg best zaman nih..dapat kawan2 yg berlainan latar belakang tapi sangat superb...dari sifat merendah diri n giler2 ler...selain dari kaki surau..diorang ni pun rajin bersukan..aktiviti yg paling aku suka..tapi sangat sukar dibuat jika aku sorang jek...tapi ngan diorang nih, memang pantang ler nampak rakan sebilik baring2 lepas asar..confirm kena kutuk ajak gi jogging...tapi tu tak kesah sangat..tapi bab diorang kater, jap lagi ada geng2 tabliq nak datang bilik..masa tu ler terus n bersemangat bangun capai kasut...hahahah...bukan anti tapi tak sanggup sbb diorang selalu datang time kitoang tengah berlengging pakai sluar pendek sambil cuci2 mata tengok anak2 dara gi koperasi dari tepi tingkap..hehe..(aktiviti wajib utk melihat, mana lah tau jumpa bakal2 isteri...huhuhuh..)

diantara kenangan yg ada zaman tuh..wife aku dah gunting n selit dalam album...nak scan tak leh..so guna jer lah kamera...tapi bila tengok2 gambar nih...macam kumpulan nasyid pun ada gak gayanyer....

erm...camtu ler..harap2 korang tak rasa bangang bila baca entri kali nih...terasa nak mengimbas kenangan...kebetulan plak ada yg tanyer..so ini lah jawapannya..kenapa aku nak kembali ke zaman tuh...

dan akhir skali..salah satu sebab kenapa aku nak sangat kembali ke zaman tu..adalah utk mengenang kembali bagai mananya berjumpa ngan sidia yg sudi menjadi suri dalam hidup aku...masa tu ler jugak aku mendeclare yg aku sedang bercinta..hahaha...jiwang tak hingat..ingatkan mat rock hati sekeras batu...rupanya selembut n serapuh roti tisu...

terima kasih sayang...(tapi kenapa muka tu cam terpaksa jek terima aku dalam hidupmu....)...ni yg rasa nak nyani lagi cinta kristal....owh.....




Nota hidung kembang aku : yg nyata sebab utama aku nak kembali ke zaman tuh sebab aku kurus masa tuh...hadoyai....kusut2....


Monday, December 06, 2010

LemBaRan 1432H.....

eRmmmm...terasa cepat masa berlalu..hari ini adalah hari terakhir utk kita mengisi tahun 1431H..menjelang pengunduran fajar harini diganti dengan keheningan malam utk memulakan tahun yg baru kepada seluruh umat dimuka bumi ini...Selamat Datang 1432 Hijriah dan ditinggalkan 1431H..peninggalan ini bukan sekadar ikut kehendak masa tapi sebagai peringatan kepada kita supaya merenungi kekhilafan lampau agar pemulaan tahun yg baru menjadi permulaan perjalanan hidup yg lebih baik...InsyaAllah....

Menjelang waktu maghrib nih...suka kiranya sekadar memberi peringatan terutama kepada diri sendiri agar membaca doa akhir tahun...

...dan diikuti dengan doa awal tahun sesudah menyudahkan tanggungjawab sebagai umat islam...

...sekadar penambah perisa n perasa...kita disunatkan berpuasa pada 9Muharram (Tasuaa') dan 10Muharram (Asyura')....



nota hidung kembang aku : Permulaan hidup kearah yg lebih baik bagiku....Salam Maal Hijriah 1432....

Wednesday, December 01, 2010

Double Trouble Live Concert in JB...album review...


eRmm…pergh..belek punya belek baru perasan cuma ada 2 post jek utk bulan sebelas…aper kejadahnya yg telah terjadi kepada aku nih..aper ke heiy nyer yob…hukhuk…argh..sindrom malas melanda dan boleh dianggap berada dalam level yg sangat crucial. Tapi ada aku kesah (haha..pinjam ayat pattern azwan ali…)..malas nak citer panjang2 buat lenguh jari jer menaip…so kita teruskan ke agenda yg sepatutnya….

Dah agak lama aku tak review album2 baru yg aku beli..nak buat camner..braper kerat sangat la album baru yg nak diterbitkan skang nih…last album yg aku review rasanya album Faizal Tahir..Adrenalin...----> KLIK SINI…lepas tuh aku tak beli mana2 album pun until last 2 weeks…pusing2 nyer pusing kat kedai speedy@ikano terpandang kelibat album DOUBLE TROUBLE LIVE CONCERT IN JB 2010….

PerghhhhhhhhhhhYabedabedugempaksentulsangaphampesssssssss(cuba la try cakap cam iklan celcom…)..ada gak bende yg aku boleh bazirkan duit hari tuh…hahaha..(cakap macam ler banyak duit..hampesss….).kenapa aku teruja+teruji+terkesima tentang album nih??? Ntah ler..mungkin aku salah soragg yg berpengalaman merasai kehebatan concert nih kat bukit kiara bulan 5 harituh...---> KLIK SINI…..Cuma yg kecewanya rakaman live ni dijalankan time diorang buat di JB….

Berbalik kepada album nih….kita start dgn kulit luarnya..sangat simple hanya meletakkan ucapan2 terimas dari ahli search n wings dan senarai mereka2 yg belakang tabir yg turut terlibat dalam rakaman album nih..selain tuh hanya gambar2 aksi setiap ahli kumpulan search n wings..nama pun rakaman live kan…apa lagi yg korang harap nak diletakkan?? Takkan la nak letak lirik setiap lagu yg ada..aper ke heiy nyer..kater peminat tegar takkan la tak hapal lagu2 nostalgia diorang nih….

Bercakap soal track list album nih…ada 21 track yg dibahagi kepada 2 album…menyusuri lagu2 yg tersenarai dalam album nih..aku boleh cakap hampir 100% adalah lagu2 yg diorang perform masa di bukit kiara.. dan aku sangat yakin 21 lagu nih rasanya bukan kesemua lagu yg diorang perform time di JB haritu…tapi sedikit sebanyak dapat la mengimbas kembali kehangatan perjalanan concert nih dulu…lagu2 yg diletakkan dalam album nih boleh dicakapkan lagu wajib setiap kali search n wings perform…starting ngan Gemuruh dan berakhir ngan RNR Lu Punya Suka n Pasti…sama cam di bukit kiara…beza disc 1 n disc 2..aku boleh cakap disc satu lebih kepada fast number song..Cuma ada lagu Isabella n gema di inderaloka sahaja yg slow..berbanding disc 2 yg lebih kepada lagu2 nostalgic..turut dimuatkan rangkaian lagu slow medley terbaek diorang spt rozana+semalamYghangat+Gadisku+tamanRashidahutama+menitiTitianusang+misteriMimpisyakila….

Bercerita pasal kualiti sound..aku boleh cakap sound di JB lebih baik berbanding di Bukit kiara..aku tak pasti samaada mereka telah edit utk lebih baik atau sememangnya kualiti sound system yg diorang gunakan memang baik..dan aku boleh cakap, tenaga kerja rakaman album nih tak mengubah banyak bende sebab kita boleh dengar beberapa part yg menyaksikan sedikit kesumbingan suara awie n amy…mereka still terbaik…so jangan salah sangka..tapi apa yg korag boleh harapka utk concert selama 2 jam yg rata2 lagu semua berada dalam scale sakit tekak..dan ini concert rock dude..mana ada yg perfect pitching kan…pada masa yg sama korang boleh dengar sendiri kesilapan kecil amy yg lambat time lagu pelesit kota n beberapa bende2 kecil yg biasa terjadi dalam concert besar…hahaha…

so kepada mat2 rock tegar, rasanya album ni wajib utk dijadikan collection..setahu aku selain cd format diornag turut jual dalam bentuk DVD n VCD format utk mereka2 yg tak berkesempatan nak ke stadium time tuh...so apalagas...cargasss....




Nota hidung kembang aku : Tak dapat nak turut serta 25/12 nih utk penutup DT di Sunway Lagoon...tunggu n kumpul duit utk layan WINGS kat IB jer lah bulan april tahun depan.,...

Sunday, November 21, 2010

tAkraW....jAuh Lagi pErjaLanan.....

eRm......masih panjang lagi rupanya perjalanan sukan sepak takraw kita utk mengatasi kehebatan Thailand..masih berbekas dihati apabila semalam menyaksikan pemain2 sepak takraw kita seperti di'AJAR' utk bermain sepak takraw...agak kurang hajar sebenarnya ayat diatas..tapi itu lah yg terjadi pun...nak cakap per lagi kan..terima jer lah ngan tangan terbuka...

kenapa aku concern sangat bende nih????

utk jawapan soklan diatas silalah baca artikel INI dulu.....

sEbenarnya sepanjang sukan asia di Guangzhou ini berlangsung,..tumpuan aku lebih kepada kemampuan skuad sepak takraw kita...adakah peningkatan yg digembar-gemburkan sebelum ini diterjemahkan sepenuhnya???..aku rasa tak...kita boleh lihat bagaimana bertungkus-lumusnya pemain malaysia nak menundukkan china...siap regu utama kita diaibkan lagi...dan diseparuh akhir...pasukan kita bermandi keringat utk menundukkan korea...dekat sini aku dah nampak yg harapan utk rangkul emas boleh dikatakan peluang hanya tinggal 20% sahaja..bukan aku takder semangat patriotik..tapi inilah kenyataan nya... masih banyak kelemahan yg pemain malaysia lakukan walaupun mampu utk layak ke Final...

apa kelemahan yg kau nampak????

1) Asas sepak takraw tu sendiri...FIRST BALL...ini sangat penting utk menentukan samaada kita mampu utk mendapatkan mata atau tak...

2) kemampuan tekong kita utk membuat servis yg konsisten..aku kira hampir 6 ke 7 kali kita bagi mata mudah akibat dari servis tekong kita sendiri...sebenarnya utk permainan mata 21 ni, accuracy servis sangat penting..sebab setiap kali servis adalah mata, berbanding system 15 mata dulu yg mana kekuatan fizikal n mental adalah kunci kejayaan..

3) kekuatan mental pemain kita sangat lemah...kekuatan mental penting utk mengembalikan semula keyakinan pemian..

4) kelemahan mental sangat ketara bila feeder kita gagal utk mengumpan bola yg sempurna kepada killer utk mendapatkan mata...serius..sangat kelam kabut...

5) kemampuan killer kita..aku lihat hanya Norshahruddin jer yg mampu utk menandingi killer thailand...yg lain bukan tak bagus tapi sangat lemah kalau nak dibandingkan dengan killer2 thailand.....kekuatan killer kita boleh lihat kemampuan dier dari 2 segi yg pertama kemampuan melakukan libasan yg padu dan tepat, yg kedua kemampuan utk melakukan hadangan...
kalau diperatikan semalam..kedua2 killer thailand melakukan libasan dengan lompatan yg sangat tinggi...punggung mereka melepasi net...ini memberi kelebihan n masa utk melakukan libasan disamping menyusahkan killer malaysia yg rata2 melompat dengan kedudukan punggung hanya paras net sahaja...peratikan jer lah kat gambar sebelah nih... 

itu antara beberapa kelemahan yg aku nampak la..aku bukannya pandai sangat pun pasal bende nih...aku rasa jurulatih malaysia skang Iskandar Arshad lagi terre kut utk mengatasi masalah nih...so serah kat diorang la kan..aku turut berdoa n berharap supaya acara antara regu lepas ni boleh dijadikan penebus maruah utk kita lah..common guys..i know you can do it...

ada beberapa bende n cadangan lagi aku nak cakap..tapi nantilah....



nota hidung kembang aku:- sedih..sebab ramai yg tak percaya aku killer masa main takraw dulu...hadoyai....(kalau lah aku kurus...hukhukhuk....)

Monday, November 08, 2010

sAmaN eKorrrrrrrrr......................

eRmm...pergh..macam dah berkurun lama aku tak jengah sini... hukhukhuk... memang camni lah kalau secara dengan sengaja nya penyakit malas melanda diri... time bawak keta tuh, melambak2 ide2 yg kuar kat kepala utk aku post kan kat sini..tp bila jer mengadap papan kekunci (pergh..penggunaan bahasa melayu..sangat jarang dipraktikkan...)..ni pun tergerak nak tulis bila terasa suara halus silent reader atau senyap pembaca blog nih..hahahaha (ada ker??? Macam tk percaya, ada ke??? Entah ler..)...arghh malas nak komen panjang2 atau nak bagi intro panjang2 sebab semua ni tak penting...

so...straight to the point..... (sekali lagi, bahasa penjajah lagi banyak dari bahasa ibunda...)

selain dari berita kemalangan ngeri, banjir dan gempa bumi yg menyelubungi dada2 akhbar sepanjang minggu lepas..aku tertarik pada berita tempatan berkaitan pak2 menteri kita berbahas di dewan parlimen tentang pemansuhan saman ekor... adakah ianya wajar atau tak???...tapi seperti biasa, semua usul ini ditolak akhirnya..maka pada anda2 yg ada beberapa ketul saman ekor silalah jelaskan sebelum JPJ menggagalkan permohonan anda utk memperbaharui cukai jalan kereta2 anda...


so...apa yg penting sangat tentang bende nih???? Kau rasa wajar utk dimansuhkan atau diteruskan..????

Entahlah...secara dasarnya, aku setuju dengan tindakan pihak berkuasa tempatan wujudkan saman ini utk menyedarkan pengguna2 jalan raya supaya mematuhi peraturan dan had laju yg ditetapkan.. kalau kau perasaan la..boleh dikatakan hari2 ada sajer berita kemalangan maut yg berlaku di Malaysia nih...kau tak rasa cam nyawa pengguna dijalan raya ni tak bernilai...ya betul..aku tau, ajal maut adalah ketentuan Yang Maha Esa... tapi seboleh2nya, biarlah jumlahnya itu berkurangan...

Kalau kau tanyer pendapatan aku yg tak seberapa nih..aku boleh cakap wajar Cuma pelaksanaan dan kaedahnya diperhalusi lagi...sebab banyak kes, saman ekor ini tiada kena mengena dengan pemilik kereta..contohnya, plat kenderaan adalah palsu...saman tetap saman..yg jadi mangsa pemilik kenderaan..sedangkan pihak berkuasa tidak dapat tentukan yg pesalah itu adalah pemilik kenderaan..

Satu perkara lagi...jika ingin diteruskan..pastikan pengguna diberitahu had kelajuan maksimum..kena ada extra speed limit yg dibolehkan..katakan kelajuan adalah 110km/j..kita kena tahu, ada pengguna guna had 110 tapi ada kenderaan yg ingin memotong, pasti memerlukan lebih dari had 110...kenapa aku highlight bende nih..sebab aku pernah kena saman ekor utk kelajuan 113 km/j utk had laju 110km/j...kawasan yg aku kena tu menuruni bukit...hanya sebab terlebih 3km/j aku kena bayar RM300...

Aku tak kata saman ekor ni wajar dimansuhkan kerana banyak yg komplen n bising...pada aku ianya bagus utk mengajar kita agar lebih berhemah dijalan raya..Cuma macam aku cakap tadi...agar pihak2 berkuasa memutuskan utk menggunakan kaedah ini bagi mengajar pengguna, silalah perhalusi undang2 yg nak digunakan...


Tolong yer...







nota hidung kembang aku: ada dua saman ekor yg belum setel...tu yg mengharap sangat tuh agar dimansuhkan...hukhukhuk

Thursday, October 21, 2010

tEguRan...tAnDa sAyaNg....

 eRmm...pernah tak kita fikirkan bagaimana perasaan menjadi seseorang yg lebih dewasa dan bertanggungjawab besar???? entah la..rasanya perkara ni kita akan fikirkan bila dah berkeluarga dan mempunyai cahayamata sendiri...selagi kau tak kawen n ada anak rasanya beban utk kau memikul tanggungjawab tu tak terfikir kut...kalau ada pun rasa tanggungjawab kepada ahli keluarga jek...dan diingatkan, ianya sama sekali tak sama ngan perasaan apabila kita ada anak sendiri...aku takder anak lagi tapi rasanya dari apa yg aku dengar dan lihat..itu lah apa yg aku nukilkan kat sini...tak caya korang bleh survey sendiri....

kAdang2 susah utk kita sebagai anak ni memahami apa yg cuba disampaikan oleh ayah n mak...sebab kita rasa pemikiran mereka dah ketinggalan dengan arus dunia masa kini...kita rasa yg kita lagi bijak utk merencanakan hidup kita dengan acuan kita sendiri....

adakah apa yg kita fikir itu benar?????

tapi serius..memang payah utk ayah dan ibu cuba utk memahamkan anak2 tentang keperihatinan mereka..begitu juga utk anak2 payah utk beritahu kepada ayah dan ibu supaya memahami yg anak mereka sudah mencapai usia yg mampu utk bergerak dengan kaki sendiri....

so camner nak settle bende ni?????

pada aku...kita kena ingat RESTU ayah ibu adalah yg paling utama dalam hidup...MakAyah kalau mereka melarang kita dari buat sesuatu yg pada kita adalah sangat remeh temeh, malahan kita pernah buat yg lagi teruk dari tu lagi, semua tu ada sebabnya..sebab per???? SEBAB MEREKA SANGAT SAYANGKAN KITA...
tidak ada MakAyah yg tak sayangkan anak mereka sendiri...kalau kita tengok berita skang ni pun macam2 kejadian yg dulunya adalah berita2 janggal..skang dah jadi macam perkara biasa..kes bunuh n rogol boleh dikatakan setiap hari ada kuar kat akhbar2...so sebagai orang tua, kerisauan mereka itu ada asasnya...

kita sebagai orang yg muda..tidak rugi jika mengikut kata mereka..jangan lah kerana mereka larang kita buat sesuatu perkara tu..kita dah cop makayah tak sporting n cerewet..semua tu dosa2 kering jer yg dapat...
malas nak cakap banyak...

korang kan dah besar panjang...pepandai la pikir sendiri....aku sekadar perantara sahaja....



nota hidung kembang aku : ada mata pandang, ada akal pakai, ada mulut diam...

Friday, October 08, 2010

LagU unTuk aDindA ~ kHaLifaH......

eRmm....dah lama tak buat preview lagu2 baru...lagu ni diperkenalkan oleh sahabat baik aku lebih kurang 2 3 bulan lepas kut...setakat ni aku baru 2 kali kut dengar kat radio tu pun disaluran radio kerajaan..saluran radio swasta seperti biasa la, mana nak mainkan lagu2 anak tempatan ni kalau kau bukan bernaung dibawahnya atau pun kau ada kepentingan besar ataupun kau tersangat popular...setakat kumpulan yg tak ramai orang tahu nih eventhough lagu2 nya bagus..rasanya payah kut....so kreadit to Awen la utk lagu nih....

So korang dengar dulu la lagu kat bawah ni sesambil baca apa yg aku nak ulas n bebelkan dibawah...hahaha...
So sekadar berkongsi, ni adalah lagu baru kumpulan Khalifah yg diketuai oleh pemilik vocal unik kumpulan ni Yabang...jika sebelum ini mereka popular dengan lagu Cintaku Dewi Kamala dari album kedua dan Siapa laila dari album pertama....


Kalau diamati lagu ni sepenuhnya, arrangement lagu ni n lagu Cintaku Dewi Kamala tak la jauh beza..mungkin lagu Cintaku Dewi kamala ada diselitkan instrument muzik india utk menghidupkan lagu tuh...berbanding lagu ni..mewujudkan elemen muzik melayu sket la kan...yer lah kan dah lagu utk adinda mesti lah melayu kan...hahaha...Dan menambahkan keunikan lagu ni adalah alunan suara Yabang tu sendiri...kerana pada aku arrangement muzik dan skill permainan music instrument individu kumpulan ni tak la terlalu menonjol..memang diorang gunakan sepenuhnya kekuatan n keunikan suara yabang tu sendiri....memang payah la nak jumpa tone sore camnih..hahaha..keep it bro....

Apa yg pasti...aku rasa lagu ni senang utk diterima oleh peminat2 rock kat luar sana,...sebab ianya sangat catchy n mudah la masuk telinga...tapi pada yg tak minat rock tu...mereka akan kata bingit...hahaha..nak buat camner dah itu lahiriah muzik rock kan...satu lagi, lagu camni kalau gi karok confirm akan menjadi pilihan ramai la...

So..camner hasil sepenuhnya album terbaru diorang ni aku tak tahu..harap2 ianya akan lebih baik dari album2 terdahulu la kan....takkan nak maintain n kekal dengan arrangement n material yg lebih kurang sama jek...pada peminat2 muzik Khalifah. please la support our local artist dgn membeli album atau download lagu ni secara HALAL...tau,ada sumber utk yg haramnya...tapi aku xnak la berkongsi disini...sebab aku sendiri menyokong artis2 tempatan kita...

so...adios....



nota hidung kembang aku: lagu ni kalau aku nyanyikan kat wife aku sebelum tidur..mau kena tidur luar seminggu....hadoyai....(tak rock tul la....)

Wednesday, October 06, 2010

mAteRiaLisTik.....pErlu kEr????

eRmm...klip ni aku terima dah lebih 3 bulan kut...tapi tak sempat nak komen lebih2...penyakit M melanda walaupun hati bengkek(lama dah tak dengar bende nih) giler dengar apa yg pompuan ni ngomel...pada yg tak dengar lagi klip ni, lu orang layan dulu lah then lepas tu, buka hati n perasaan plak utk baca aper yg aku ngomel plak lepas nih...(budget macam ada yg baca jek apa yg kau ulas kat sini.....)

dah layan dah???? pada lelaki yg dengar mungkin akan kluar carutan kepada pompuan nih...pada perempuan plak separuh mungkin bersetuju ngan tindakan pompuan nih manakala yg separuh lagi kesian ngan lelaki tu tapi still bersetuju ngan apa yg pompuan tu buat,..apa yg diornang tak suka maybe the way pompuan tu berkata mengenai lelaki tu....

apa yg dah jadi??? aku ulas sket la..kesimpulan dari klip kat atas dimana, seorang lelaki mengadu kepada dj radio mengenai rasa kecewanya bilaTUNANGnya meninggalkan dia utk bersama dengan lelaki lain denganALASAN dia hanyalah PENJUAL BURGER jalanan...(kena paham ek..sebab kalau dier owner mc'D mungkin dier akan disayangi tapi sebab dier hanyalah penjual burger jalanan yg tak berapa nak popular cam Otai burger mahupun Ramly burger sekalipun....)

habis jer aku dengar klip kat atas...aku cuma kesal dengan CARA WANITAtu....aku pun rasa dj radio tu turut bersetuju ngan aku...tak comel n tak der ciri2 kemelayuan n ketimuran langsung...haha...pada aku lelaki tu tak perlu kut utk rasa kecewa kerana bunga bukan sekuntum lagipun tidak lama harum..hahaha..(ni ayat puaka aku amik dari lagu aper ntah..Jamal kut...belasah jer lah...)dah tersasar jauh cerita kau nih ngan title topik kat atas....

ok kembali kepada urusan sebenar...MATERIALISTIK...aper kejadahnya bende nih,,menurut kamus dewan edisi keempat...(mat√©rialistik) berkaitan dgn ke­bendaan, bersifat kebendaan, mengutamakan (mementingkan) kebendaan.... itu apa yg terungkap di dewan bahasa n pustaka la...dan kita boleh andaikan wanita diatas sedemikian rupa la kiranya...

penting sangat ker utk ada sifat materialistik...kalau dulu mungkin kita cakap tak perlu kut...tapi pada zaman yg serba moden ni perkara ni dah menjadi seperti perkara biasa..yer lah kan..skang semua bende perlu duit..kau gi toilet kat shopping kompleks pun kena bayar 3posen..apa lagi dalam hidup berkeluarga ni kan..macam2 yg kena difikirkan..

sebab per wanita2 skang berfikiran camtu???..ada beberapa perkara lah yg kira boleh amik kira...1) dari segi lahiriah pun kita tau yg Pompuan ada 9nafsu n 1akal..manakala lelaki ada 9akal n 1nafsu...so atas kehendak 9nafsu ni lah diorang gunakan 1 akal yg mudah yg mana dapat menundukkan satu nafsu lelaki yg ada 9akal tapi gagal utk dimanfaatkan sepenuhnya utk memenuhi segenap keperluan diorang...biasalah pompuan semua ingin ada handbag ala2 gucci yg berharga tak munasampah langsung...nak merasa pakai kasut jimmy choo yg diorang akan suka tempoh setahun paling lama n lepas tu cari kasut lain..tapi harga macam beli motor 3 4 bijik...gilos....

2) hidup hanya sementara..kan aku cakap awal tadi..BUNGA bukan sekuntum n tak lama 'HARUM'..jadi selagi tengah 'harum' ni maka baik digunakan sebaik2nya utk kepentingan masa depan...

3) banyak kes2 skang nih yg kita lihat bila berlaku penceraain yg merana adalah wanita...so pada diorag baik sediakan payung sebelum hujan...

ni sebahagian yg aku lampirkan..malas nak panjang2kan isu...pada aku tidak salah utk menjadi materialistik...sebab apa yg dilakukan adalah utk diri sendiri...kalau ada 2 lelaki yg perlu dipilih, seorang hanya berpendapatan rm2000 sebulan manakala seorang lagi berpendapatan rm6000 sebulan..mestilah diorang akan pilih yg berpendapatan tinggi walaupun rupa paras yg berpendapatan rm2000 tu sehensem model2 kat luar sana...sebab..rupa paras n cinta tidak menjamin kebahagiaan...(betul ker...entah lah sebab ada gak yg kawen ngan dato' yg dah ada isteri..last2 merana gak...duit membahagiakan ker??? sementara kut...)

berbalik kepada klip kat atas...aku sebagai lelaki paham kenapa pompuan tu buat camtu,,,tidak salah utk mementingkan kebendaan dalam hidup yg sementara nih,..cuma yg aku tak gemar n suka adalah the way cara dia seperti menghina lelaki ini yg hanya menjual burger...betul kalau kita lihat dari segi pendapatan mungkin ianya nampak tidak stabil n perlu masa yg panjang utk mengumpul harta...tapi kita kena lihat kepada rezeki seseorang itu..jangan ingat peniaga2 burger tidak mampu utk hidup mewah n berjaya...kalau kita lihat kepada mereka2 yg berjaya semua nyer bermula dari peringkat yg susah n atas usaha keras n rezeki pemberian Yang Maha Esa semua nya boleh terjadi....mungkin harini mamat ni hanya penjual burger dijalanan mana tahu setahun dua lagi dier ada 500 cawangan seluruh negara????saper tahu..semua tu tak mustahil...n jangan ingat lelaki yg dia pilih itu akan selama2nya kaya...jika Allah ingin ambil rezeki seseorang tu tak perlu tunggu 2 3 tahun..sesaat pun boleh...

so berpadalah...JANGAN LA HINA kalau dah tak suka...TIDAK SALAH BERTERUS TERANG TENTANG KEINGINAN HIDUP...macam aku cakap hidup adalah sementara...

itu jer kut..aku pun tak pasti samaada apa yg aku cakap kat atas ni menepati tajuk kat atas tuh..lantak lah...apaadahal...siapa jer yg nak baca bende2 ngarut nih...hehehe


adios....


nota hidung kembang aku : jika.. diulangi ek..JIKA aku wanita...cukuplah suami aku berpendapatan tetap dan halal...hidup sementara kan..so curahilah hidup dengan kasih sayang.....