ads

Tuesday, November 17, 2009

kEsomBonGan & keBonGkaKan tErLampAu....

manusia..kenapa mesti ada rasa sombong dalam diri..perlu ker untuk jadi sombong dan memegah diri sesama manusia...

ntah ler..kat tempat keje aku skang ni ada sorang yg aku rasa makhluk di muka bumi ini yg paling sombong dan bongkak skali..tapi senang cakap bongkak la..tau la lu anak perempuan bongsu dan perempuan tunggal dalam family yg agak kaya..minta apa jer dapat tanpa perlu bersusah payah...

antara contoh bongkak yg aku peratikan la...(aku tak pasti la kalau2 korang ada jumpa yg lagi bongkak dari ni...)

1) "sy tak pernah n takkan cuci toilet sy sendiri..kalau sy buat..kuku2 n kulit tangan sy akan rosak...

2) perempuan ni..kalau kita nyer phone dan ada someone nak cakap dgn dier on the dot..dier akan ambil dan akan bercakap tanpa melengkapkan di telinga dier..(aku tak pasti ler korang paham ke tak ngan ayat aku ni..) tapi senang cakap, cara dier tu macam jijik sangat nak guna phone kita ler...takut kena serangan sawan babi kut kalau sentuh kat telinga dier..

3) office kitorang baru branding balik n buat pertukaran nama company n ada ler beberapa perkara baru yg mnggmnt buat antaranya buat jacket baru untuk pekerja..dan...boss kitorang telah arahkan perempuan ini..(sebenarnyer bukan arahkan tapi boss kitorang dah lantik suami dier sebagai consultant untuk penjenamaan semula company ni..so segala mak nenek tentang branding akan melalui dier ler..) untuk tempah jacket...bende ni memang aku tak puas hati sangat sebab..jacket lelaki hanya bernilai rm50 yg dibuat dikedai2 jahit biasa..tapi untuk pekerja wanita disebabkan perempuan ni wanita..dia boleh beli jacket di PADINI yg berharga rm200++ sehelai...(wei..korang pakai jacket ni kat dalam office jek dan peluang untuk berjumpa dengan customer hanya 10% dalam sehari dan penggunaan itu pun bukan setiap hari..tapi mak aiii...)..kitorang yg bekerja dan bermain dengan nyawa bila minta safety shoes yg berharga rm180, 3 4 kali kena turun naik jumpa boss...hrrrr....

4) kat office kitorang ni buat policy, kasut tak dibenarkan bawa masuk..even boss2 besar pun buka kasut n pakai selipar untuk masuk office..perempuan ni dengan selamba bawak masuk kasut mahal dia (aku tak tau ler mahal mana..) pakai sampai kat meja dia baru tukar pakai selipar...

ntah ler..ada macam2 lagi sebenarnyer.. tapi aku malas nak tambahkan dosa aku untuk bercakap pasal pompuan ni...dan aku telah menambah dosa aku semalam bila berdoa agar Tuhan duga perempuan ini dengan kesusahan...aku bukan jeles ngan dia atau apa..tapi terkesan dalam hati aku ni dengan sikap kesombongan dan kebongkakan yg terlampau...

adios..

3 comments:

cempeDak_wanGi said...

sape yg bongkak sgt ni bro?
melampau sungguh.
lu x pernah citer pun.

PutRaMetaL said...

hehehe...dier ni lain department bro..citer kang lu bosan plak kena dengar citer pasal office aku...bukan nyer best pun..
hahaha

Bu Ninie said...

tak payah ko doakan pun nanti dia akan 'diduga' jugak..ko tunggu dan lihat je la.. kita ni manusia mmg selalu akan diuji samaada dgn kesusahan ataupun kesenangan,kemudahan ataupun kesulitan..DIA yg MAHA Mengetahui..