ads

Sunday, August 02, 2009

SeArcH...diAwaN biRu.....

Assalammualaikum........




Salam Rock N rOll untuk semua....hehe..berbaloi-baloi rasernyer walaupun bermacam-macam halangan n kesukaran termasuk dari segi fizikal..(kaki lenguh..pinggang sakit...hidung sakit...berpeluh...n macam2 lagi ler) semata2 untuk sama2 menghangat Konsert Penghargaan Search Di Awan Biru yg berlangsung semalam (1/08/09) di Pusat Equestrian Bukit Kiara....

Usia Search dah menjangkau usia 28thn dipersada seni Malaysia ni n umur aku 27thn n inilah 1st time aku merasai gegaran muzik diorang ni...pergh..tak mampu ler nak cakap per lagi...Amy, Yazid, Nasir, Nordin, Hillary n even Kid..Gua Salute you all...lu orang memang LEGEND ler....






Keadaan di kawasan parking,,,n ini adalah pada pukul 6 petang dan jalan yg aku parking ni adalah susur keluar ker highway aper ntah.....teruk sungguh...











pemandangan dari tempat aku parking kereta...dah nampak dah malam ni memang pecah ler.....








Ditemani member baik aku Awen...gerak dari rumah kul 5.30 sampai kat Bukit Kiara dalam kul 6 camtu. Sampai jer kat Bukit Kiara dah rasa kemeriahannye dah..kereta2 bersusun tepi jalan yg mengakibatkan kesesakan yg agak teruk gak ler....Pada aku ler (mungkin ramai yg setuju dengan aku..), Pusat Equestrian ni tak sesuai langsung untuk adakan event sebesar ni..why am i say this.....There's no parking area for all fans yg datang haritu..n solution nya..diorang akan parking disepanjang bahu jalan kat situ...akibatnya..KESESAKAN JALAN RAYA....(sebaik aku sampai agak awal, kalau aku kluar lewat 20 minit dari planning, confirm aku pun akan sangkut skali dalam jammed...(itu adalah halangan pertama.....)



paperhal...makan dulu beb...menu petang tue..kebab ayam (erm tak mau nak komen bab rasa...), anak ketam goreng ( 3 singgit....), tongkeng/brutu/bontot ayam goreng, nugget n bebola sotong....air kelapa n air anggur yg manis giler bukan takat potong kaki tapi dari pusat ker bawah...(kena standby plastik untuk usus...hehehehe)







sambil makan ni ler hasil pemandangan sekeliling.....

























aksi2 terakhir sebelum masuk n kamera dirampas..hukhukhuk....


argh...tinggalkan cerita diluar kawasan tue...kalau ikut perancangan pihak pengurusan event, pentas dah di panaskan sejak dari jam 4petang oleh band2 Indie antaranya Pesawat, Revenge n Zip Ziller..tapi semuanya tak sempat aku layan..hahahaha..tunggu kuar radio jer lah untuk dengar lagu diorang....

Halangan kedua plak....sebaik jer nak masuk kedalam, baru tau DIGITAL CAMERA n VIDEO CAMERA adalah barang larangan untuk dibawak masuk...adoyai.....terpaksa ler serah barang larangan tu kat diorang...(dah la kemera hp aku rosak...terpaksa la guna kamera hp awen...so aper yg korang dapat saksikan kat sini, itu jer lah yg mampu aku kongsikan.....).
tapi tak leh nak salahkan diorang ler, sebab diorang akan buat rakaman konsert ini untuk dijadikan album live, so untuk hak exclusive n tak mahu ada rakaman2 amatur yg akan kluar dimana2 youtube n sebagainya terpaksa la diorang buat undang2 camtu...apo nak dikato...




suasana dari tempat duduk kitorang masa baru sampai...tenang jek...hehehehe













goodie bag (betul ker ejaan goodie aku tue ker goody...lantak la...) yg awen dapat lepas top up rm20 hinggit..nak tau aper isi dier....air tin revive, burger n poster Search...











Tepat jam 8mlm,...Ismahalil Hamzah (pergh bro..lama tak dengar celoteh lu...) bertindak selaku mc malam tue mengumumkan Republic Of Brickfield (ROB) akan memanaskan pentas n suasana buat seketika sblm Search ambil alih plak....ROB yg diketuai oleh Aru..(rambut lu bro...sampai kaki tu...terbaik..) menghangatkan suasana dengan rangkaian lagu2 reggae dari album 1st sampai ler yg terbaru...layan gak ler muzik diorang ni..walaupun 1st time dengar lagu diorang....hehehehe

Selesai...Aru n ROB perform...saat yg dinanti2kan oleh semua tapi.......(kecewa bro...)

Halangan ke-tiga.....Sepatutnya Search start perform kul 8,45 malam tapi sampai kul 9, pentas utama still gelap lagi..adoyai....rupanya kump. Search tersangkut dalam kesesakan kat luar daaa......cam yg aku cakap tadi, kawasan ni tak sesuai untuk buat event besar camni...peminat2 Search malam tue yg boleh dianggarkan dalam 10000-15000..diorang park kereta kat tengah2 highway..bayangkan ler 3 lane highway diorang bleh park selamba jek n just tinggalkan 1 lane laju jer untuk pengguna lain....mana tak jammed...adoyaiiiii....

tapi sebab semangat yg membara..tunggu gak ler n bersabar dengan kerenah2 segelintar manusia yg tak pandai hormat orang sekeliling...(ini halangan ke-empat) tiket harga rm58 lompat masuk ker tiket rm88 n rm150 n terus nak ke depan pentas,...adalah beberapa adegan tolok menolak n caci-maki...(aku pun terpaksa turut serta gak ler......naper ler tak bleh nak belajar hormat orang n persekitaran.....nak duk depan datang awal ler....)




persembahan Aru n replublic of brickfield...(kalau korang nak tau..pad ayg tak tau ler...Aru ni juga ada kumpulan muzik yg lain selain dari ROB, Koffin Kanser...group ni boleh dikatakan sebagai band Otai la dikalangan Indie band...










sempat gak ler.......














Berkat kesabaran...tepat jam 9.45 malam Search muncul dengan gimik permulaan yg dahsyat...start ngan montaj, letusan bunga api n lighting yg terbaik pada malam...pergh..terus semangat n jiwa metal aku menyerap masuk...(halangan yg ke-lima..) tapi baru lagu ke-2 (Balada Pemuzik Jalanan...), tengah sedap2 Din goreng gitar bekalan elektrik plak terputus.....adoi......sebaik takder rusuhan malam tue...risau gak....lebih kurang 5 minit gak ler konsert tergendala...tapi sebaik bersambung balik dengan lagu Laila..Namamu teratas, Amy n the gang terus menghangatkan keadaan malam tue....Search..gua memang respek giler ler ngan korang, aku rasa lebih dari 25 lagu dari album Cinta Buatan Malaysia sampai ler ker album Gothic Malam Edan korang perform malam tue selama 2 jam 55 minit, aku tak nampak korang pancit pun...padahal diorang semua ni rata2 seusia bapak aku...lebih separuh abad tapi still perform cm zaman diorang muda2 dulu...paling terbaik tentulah Amy...still maintain vocal dier dari start sampai habis....TERBAIK...

halangan ke-enam,,, 10 lagu pertama aku boleh cakap kualiti sound system tak berada pada tahap terbaik untuk konsert sebesar ni...mic Amy tengegalm timbul,...sound gitar din mengatasi sound lead Gitar Hillary....tapi sebaik kemantapan diorang, benda ni jadi masalah kecil jek...still layan ler....

Suasana sekeliling tak yah nak citer lebih ler, memang happening giler...aksi2 biasa seperti melompat...head banging tu dah jadi perkara lumrah dalam konsert rock camni....(aku ni pun dah sakit tekak...sebab menjerit skali...pergh...)




Kemunculan Search yg dinanti-nanti kan....















lu pun sempat gak.......













Ini rakaman sket yg boleh aku kongsi ngan korang.....kualiti audio n visual memang teruk...so kepada pihak yg berwajib tolong ler jangan saman atau amik tindakan kat aku ni yer...aku ni orang susah...hukhukhk...sekadar kenangan jek untuk hidup aku...bleh tunjuk kat anak2 aku nanti..hehehe
video

Konsert bertambah panas biler kemunculan semula Kid masa lagu Isabella sampai ler ke lagu terakhir Fantasia BUlan Madu memang gempak.....pada aku ler...Kid menewaskan Hillary dari segi showmanship...memang lu pukul habis malam tu beb n bayangkan ler 2 gitaris diantara yg terbaik kat malaysia ni bergabung..confirm gempak...

pergh...memang berbaloi-baloi ler....walaupun ada macam2 halangan tapi still Search tiada tandingannya n aku tak nampak ada kumpulan lain lagi setakat ni yg akan jadi cam diorang.....ucapan terakhir aku...terima kasih kepada Search kerana memberi satu kenangan manis dalam hidup aku...

keep on rockin......

Wassalam

1 comment:

Awen said...

Salam semua...
Search.. sebuah nama yg gah di persada seni tanahair kita. aku cukup berbangga dan sgt berpuashati berpeluang menonton buat pertama kali seumur hidup secara live persembahan otai2 rock kite ni. memang dari awal lagi, apabila amy dan Dato' Sri Sazally Ramly selaku CEO celcom penaja konsert penghargaan search di awan biru ini membuat pengumuman di awal bln mac lalu (rasenya), telah terdetik di hati dan sanubari aku mesti pergi konsert ni. Sape yg aku nak ajak yg ade dlm kepala aku cuma lu je bro "putrametal". Alhamdulillah.. telah tercapai juga perancangan yg dibuat.ahkirnya pd hari yg dinantikan, konsert yg cukup bertenaga dr amy,hillary,din,nasir,yazid, dan Kid yg diundang pd mlm itu tidak menghampakan penonton yg pd mulanya dh panas punggung (walaupun berdiri) atas sebab kelewatan.
25 buah lagu dan hampir 2 jam lebih.. pergh!!!
bak kate amy yg juga menyelitkan kate2 yg selalu diucapkan beliau di iklan di dalam lagu ISI Atau KULIT pd malam itu "BERBALOI BALOI" gua salute lu orang bro..
wasalam...